Dikan - Lazo Sredanović

Strip “Dikan” Laza Sredanovića – u knjigama

Dikan - Lazo SredanovićJedan od najpopularnijih i najdugovečnijih stripova bivše Jugoslavije, serijal o Starim Slovenima “Dikan”, počeo je da se pojavljuje i u obliku knjiga u punom koloru.

Izdavačka kuća “Everest Media” iz Beograda je ovog leta objavila prvu knjigu humorističko–akcionog stripa “Dikan”, koja je ocenjena kao kapitalno stripsko izdanje na području Zapadnog Balkana.

Strip “Dikan”, koji izlazi od 1969. godine, namenjen je najširoj porodičnoj publici. U okviru “Politikinog Zabavnika” do sada su štampane 23 epizode. Autor crteža je Lazo Sredanović, a pričama, koje su namenjene za sve uzraste, scenaristi su bili Nikola Lekić, Ninoslav Šibalić, Milenko Maticki, Branko Đurica, Slobodan Ivkov i sam Sredanović.

Prva knjiga “Dikan” (2013), u punom koloru i tvrdom povezu, na 224 strane velikog formata, donosi početnih jedanaest epizoda stripa iz perioda 1969-1971, koje su premijerno objavljene na stranicama “Politikinog Zabavnika”, a sada posebno digitalno restaurirane i obojene za ovu priliku.

U knjizi su objavljene epizode stripa “Buzdovanske igre”, “Bitka u Crnoj Šumi”, “Tajne Singidunuma”, “Zovite me Zokan”, “Mis Papričica”, “Gospodar Dioklecijanove palate”, “Uzbudljiva plovidba”, “Dikan i car Justinijan”, “Velika trka”, “Put u Sirmijum” i “U zemlji Gepida”.

Autori stripova u prvom tomu su Sredanović, Lekić, Šibalić i Maticki. Osim stripova, objavljeni su i tekstualni dodaci Zorana Stefanovića, Petra Milatovića, Vere Smiljanić, Iztoka Sitara, biografije Ninoslava Šibalića i Miodraga Matickog, kao i stripografija serijala.

Izdanje je bogato opremljeno i sa osamdesetak likovnih priloga u punom koloru — fotografijama, ilustracijama, faksimilima i drugim ekskluzivnim dodacima.

Novi kolor su uradili Biljana Malešević i Boban Knežević, a knjigu su likovno oblikovali poznati beogradski umetnici Rade Tovladijac (knjižni blok) i Dobrosav Bob Živković (korice).

U ovaj projekat začet 2007. uključeni su i drugi brojni ugledni saradnici — između ostalog i najvažniji istoričar jugoslovenskog stripa Zdravko Zupan, kao i urednik “Politikinog Zabavnika” Zefirino Grasi.

U ediciji su predviđene još tri knjige, a projekat je podržalo Udruženje stripskih umetnika Srbije.