Stiven Hoking

Hoking na premijeri “Hokinga”

Stiven HokingDokumentarno ostvarenje “Hoking”, priča o neverovatnom životu čuvenog fizičara Stivena Hokinga prikazano je premijerno 19. septembra na Kembridž Univerzitetu – prenosi RTS.

Jedna od poruka koja je mogla da se čuje tokom premijere je da se u životu ne desi sve onako kako se u prvi mah učini da će biti.

“Ovaj film je lično putovanje kroz moj život. Živeo sam pet decenija duže nego što su lekari predvideli. Trudio sam se da to vreme dobro iskoristim”, rekao je 71-godišnji kosmolog u trejleru za ovaj autobiografski dokumentarac.

Ostvarenje pod nazivom Hoking je intimni uvid u život slavnog teorijskog fizičara i autora “Kratke istorije vremena” koji je i narator dokumentarca u kojem se pojavljuju njegova sestra Meri, bivša supruga Džejn Vajld, sa kojom ima troje dece, naučnici, prijatelji, kolege i studenti, kao i nekoliko poznatih ličnosti poput glumca Benedikta Kamberbača, koji je igrao Hokinga u TV drami iz 2004. godine.

Devedesetominutno ostvarenje otkriva kako je jedan briljantan student, uz to i veliki ljubitelj zabava, postao najpoznatiji živi naučnik koji je pomogao u razotkrivanju tajni univerzuma, od Velikog praska do crnih rupa.

U njemu Hoking govori o borbi sa teškom bolešću neurona (amiotrofična lateralna skleroza) koja ga je prikovala za invalidska kolica i o tome kako se prilagođavao normalnom životu.

“Zato što svaki dan može da bude i moj poslednji želim da što je više moguće iskoristim svaki minut”, kaže naučnik koji je punih 30 godina, od 1979. do 2009, bio na čelu katedre za matematiku na Univerzitetu Kembridž, mestu koje je svojevremeno držao veliki Isak Njutn.