Dani Čarobne knjige

Dani Čarobne knjige (26.09.-02.10.2013)

Dani Čarobne knjige - širenje kulturePovodom obeležavanja 10 godina rada izdavačke kuće “Čarobna knjiga”, od 26. septembra do 02. oktobra 2013. godine u Kulturnom centru Beograda (Knez Mihailova) biće održana sedmodnevna manifestacija “Dani Čarobne knjige – širenje kulture”.

Manifestacija se organizuje u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda i ambasadama zemalja čija su prevedena dela bila objavljivana u izdanju “Čarobne knjige” tokom proteklih deset godina.

Ljubitelji pisane reči, moći će da prisustvuju mnogobrojnim promocijama i predavanjima na kojima će učešće uzeti eminentni domaći pisci, prevodioci i urednici.

Program predavanja i diskusija “Izdavaštvo iznutra”, koji će biti organizovan od 27. septembra do 02. oktobra svake večeri od 18 do 20 časova, zamišljen je kao serija popularnih predavanja i diskusija namenjenih ljubiteljima književnosti sa ciljem da se upoznaju s glavnim fazama izdavačkog procesa kroz predavanje i razgovor s onima koji su direktno uključeni u izdavački proces. Svako veče je posvećeno jednoj fazi u procesu: pisanju,  uređivanju, prevođenju i lekturi.

U petak 27. septembra na tribini će o pisanju govoriti pisci Aleksandar Gatalica, Teofil Pančić, David Albahari i Branko Dimitrijević. U subotu 28. septembra o uređivanju će govoriti Tea Jovanović, Danko Ješić, Slobodan Jović i Borislav Pantić. Nedelja 29. septembra biće rezervisana za razgovor sa piscima fantastike Darkom Tuševljakovićem, Otom Oltvanjijem, Katarinom Skokin, Ivanom Lutzom, Đorđem Bajićem, Adrijanom Sarajlijom, Goranom Skrobonjom i Zoranom Stefanovićem. U ponedeljak 30. septembra o prevođenju će govoriti Vladimir D. Janković, Mirjana Vukmirović i Vesna Stamenković. A ista tema biće aktuelna i narednog dana, u utorak 01. oktobra, kada će svoja prevodilačka iskustva sa publikom podeliti Nina Ivanović, Darko Tuševljaković i Melita Logo Milutinović. Poslednjeg dana manifestacije biće organizovana tribina posvećena lektorisanju na kojoj će govoriti lektori Nevena Bojičić i Staša Mijić.

Pored programa “Izdavaštvo iznutra”, tokom manifestacije “Dani Čarobne knjige – širenje kulture” svake večeri s početkom u 20 časova biće upriličena književna promocija. Veče posvećeno Šlimanu na kome će učešće uzeti prevodilac Spomenka Krajčević i glumica Danica Ristovski, na programu je u četvrtak 26. septembra. 

Narednih dana u istom terminu uslediće promocije knjiga: “Male priče” i “Krava je usamljena životinja” Davida Albaharija (petak 27. septembar), “Ogromni mikrokosmosi” Aleksandra Gatalice (subota, 28. septembar), “Ljudske vibracije” Darka Tuševljakovića (ponedeljak, 30. septembar), “Privođenje Bube Erdeljan” Teofila Pančića (01. oktobar) i “Žuta kabanica” Đorđa Bajića (sreda, 02. oktobar).

U delu programa kojim će biti predstavljene zemlje autora čija su literarna ostvarenja do sada objavljena u “Čarobnoj knjizi”, 27. septembra biće promovisana Poljska, 28. septembra Brazil, a 01. oktobra Francuska. Ova programska celina svakog od navedenih dana počinje u 16 časova.

Paralelno sa književnim programom, svakog dana od 17 do 20 časova, na pozornici Kulturnog centra Beograda biće upriličen raznovrstan prateći program u okviru koga će publika moći da uživa u promenadnom koncertu, promociji nacionalnih jela Poljske, brazilskom plesu kapueri, latino plesovima, nastupu plesne grupe “Moon Shadow Dance” i koncertima ansambla “Evenstar”.

Kompletnu satnicu programa manifestacije “Dani Čarobne knjige – širenje kulture” možete pogledati ovde.