ZAGONETAČ - Pol Dejno i Stevan Subić

Predstavljen strip ZAGONETAČ Pola Dejna i Stevana Subića

Čarobna knjiga je nedavno objavila strip Zagonetač Pola Dejna i Stevana Subića, koji predstavlja narativnu prethodnicu bioskopskog blokbastera Betmen Meta Rivsa iz 2022. godine.

Glumac i scenarista Pol Dejno, koji je u tom filmu igrao ulogu Zagonetača, osmislio je priču kojom će produbiti motive ovog negativca, ogoliti njegovu ljudsku stranu i mapirati njegovo poniranje u svet ludila i zločina. Stevan Subić je Dejnovom scenariju dodao košmarnu dimenziju energičnim i inovativnim crtežom kakav se retko viđa u superherojskom stripu, tako da i ne čudi to što Zagonetač: Godina prva spada među najimpresivnije stripove 2023. godine i favorite kritike i publike.

Američko izdanje stripa rasprodato je za svega šest dana, a izdanje Čarobne knjige jedinstveno je po dodatnim prilozima u vidu ekskluzivnih skica i intervjuom sa crtačem Stevanom Subićem. Već su upriličene dve promocije izdanja u Novom Sadu i Beogradu, a na sajtu Novog Magazina objavljen je opširan izveštaj sa prve.

Stevan Subić i scenarista Pol Dejno su u stripu Zagonetač: Godina prva, prikazali pojave koje se u savremenom svetu vezuju za granične poremećaje ličnosti sa kojima se čovek svakodnevno suočava, rečeno je na promociji u Novom Sadu.

„Savremeni Zagonetač se čita u tom ključu – to je čovek koji živi na korak od nas, ima sve naše mentalne, emocionalne, političke ili društvene tegobe“, ocenio je Subić na novosadskoj promociji integralnog izdanja Čarobne knjige, dodajući da je „patologija jako važna“, kao i da svako od nas ima „neku vrstu graničnog, malog ili većeg, poremećaja“.

„To su u ovom karakteru bile anksioznosti, poremećaj pažnje, neka socijalna i društvena disfunkcionalnost, ali ne zbog manjka inteligencije već naprotiv, zbog povišene inteligencije“, precizirao je Subić.

Dodao je da je bilo veoma izazovno raditi na ovom stripu jer DC ima korporativni pristup likovima, ali i zbog činjenice da je trebalo napraviti uverljiv lik na osnovu dvanaestak minuta koliko se on zapravo pojavljuje u filmu.

Publika je, dodao je Subić, očigledno nagradila delo nastalo u univerzumu Meta Rivsa jer je prva sveska, objavljena prošlog oktobra, u Americi rasprodata za samo šest dana i tiraž je morao da se doštampa.

Urednik u izdavačkoj kući Čarobna knjiga Nikola Dragomirović ocenio je da je ovaj strip jedno od najznačajnijih, ako ne i najznačajnije izdanje domaćeg izdavaštva ove godine.

Ovakvo integralno izdanje koje objedinjuje svih šest svesaka objavljeno je samo u SAD, a izdanje Čarobne knjige, u malo većem formatu i sa dodatnim materijalom koji podrazumeva skice i intervju sa Subićem, za sada je jedino izdanje u Evropi.

Dragomirović je rekao da je nakon informacije da će Subić raditi Zagonetača, bio oduševljen ali istovremeno i uplašen kako će Amerika reagovati na njegovu estetiku.

„To je izuzetno kompleksno delo, izuzetno upijajuće delo, ono vas bukvalno uvuče od prve stranice i ne možete da ga ispustite. Pol i Stevan vas vode nekim zavijucima ljudske psihe, jer ovo jeste jedno putovanje kroz ljudsku psihu čoveka koji na kraju ovog stripa postaje onaj negativac iz blokbastera Meta Rivsa“, istakao je Dragomirović.

Subić je govorio i o drugim radovima, navodeći da je u nedelju završio rad na dve epizode Pingvina, a da od januara počinje rad na novom mini-serijalu za DC, ali nije otkrio detalje tog angažmana.

Prevod stripa uradio je Draško Roganović. Izdanje sadrži 224 kolor stranice. Za narudžbine preko sajta izdavača, cena sa maksimalnim popustom je 1.999 dinara, dok će redovna knjižarska cena biti 2.999.

ZAGONETAČ - Pol Dejno - Stevan Subić
ZAGONETAČ – Pol Dejno – Stevan Subić

Pol Dejno je američki glumac, režiser i scenarista, rođen u Njujorku 1984. godine. Profesionalnu karijeru započeo je na Brodveju kada je imao dvanaest godina, u predstavi Inherit the Wind, Džona Tilindžera.

Prvu značajniju filmsku ulogu imao je u filmu L. I. E. iz 2001, a već naredne godine glumio je u filmu Prekršena pravila u režiji Majkla Hofmana. Ulogom Dvejna u filmu Mala mis Sanšajn Dejno je stekao veću popularnost, a svoj talenat potvrdio je glumeći blizance Sandej u nagrađivanom filmu Biće krvi iz 2007. godine. Za to izvođenje Dejno je dobio nagradu Bafta za najbolju sporednu ulogu. Usledilo je više uloga u zapaženim filmskim ostvarenjima, poput Nevine laži, sa Tomom Kruzom i Kameron Dijaz, Ubica iz budućnosti, sa Brusom Vilisom, Biti Flin, sa Robertom de Nirom, 12 godina ropstva, Ljubav i milost, Mladost

Debitovao je kao režiser na filmu Divljina, po istoimenom romanu Ričarda Forda, zbog čega dobija pozitivne reakcije u Kanu, na festivalu Sandens i u Torontu. Tokom rada na filmu Betmen, učestvovao je sa Metom Rivsom u radu na scenariju, gradeći svoj lik i dajući mu sopstveni pečat. Taj pristup upotrebio je i tokom rada na scenariju za strip Zagonetač: Godina prva, koji konačno definiše ovog negativca iz filmske verzije Betmena.

Stevan Subić (1982) stripski je umetnik, grafički dizajner, ilustrator i scenarista iz Zrenjanina. Od devetnaeste godine oprobao se u različitim umetničkim medijima, pri čemu je najzapaženija njegova autorska radio-emisija „Muholovka“, koju je uređivao od 2002. do 2008. godine. Istovremeno se bavio organizacijom tribina i koncerata. Autor je zrenjaninskog fanzina Žuta Cigla.

Radom na stripu bavi se od 2009, kada osvaja nagradu na beogradskom Salonu stripa radom Bruk Halabrin, od četiri table. Naredne tri godine stvara kratke stripove, koje plasira na regionalnim i međunarodnim stripskim manifestacijama, a 2011. godine osvaja gran pri na festivalu u Đenovi, kada je žirijem predsedavao Serđo Topi. Sledeće godine počinje saradnju sa italijanskom izdavačkom kućom Serđo Boneli, za koju crta dve sveske serijala Adam Vajld, po scenariju Đanfranka Anfredija, strip Treći dan, kao 65. broj serijala Priče, i deveti album serijala Bezdušnik. Na stripskoj sceni u Francuskoj debituje 2015. godine desetim albumom serijala l’Homme de l’annee. Usledila su prva dva albuma serijala M.O.R.I.A.R.T.Y. za Delkur, Konan od Kimerije: Ksutal grad sumraka, po scenariju Kristofa Beka, za Glena, i Tarzan, sa istim scenaristom za Solej. Godine 2022. započinje saradnju sa DC Komiksom na naslovu Zagonetač: Godina prva, po scenariju Pola Dejna, čime osvaja pažnju američke strip scene. Sa vodećom gejming kompanijom Blizard istovremeno sarađuje na projektu Dijabla.

Izvor: Novi Magazin / Art-Anima