Car Konstantin Veliki

Stojiljkovićeva drama povodom obeležavanja Milanskog edikta

Car Konstantin VelikiDejan Stojiljković, pisac bestseler romana “Konstantinovo raskršće” i “Duge noći i crne zastave”, autor je drame “Konstantin: Znamenje anđela” koja će premijerno biti izvedena 27. februara u Nišu, u okviru programa obeležavanja sedamnaest vekova Milanskog edikta.

Predstavu pripremaju Narodno pozorište iz Niša i Narodno pozorište iz Beograda, ali će u njoj učestvovati i veliki broj glumaca iz centralne Srbije. Reditelj je Jug Radivojević, dramaturzi su Ivan Velisavljević i Spasoje Ž. Milovanović, scenograf je Aleksandar Denić, kostimograf Bojana Nikitović, a kompozitor Vladimir Pejković.

Predstava je napisana na osnovu materijala koji je Stojiljković spremao za nastavak romana “Konstantinovo raskršće”, ali autor u izjavi za “Večernje novosti” ističe da je u pitanju potpuno novo delo koje je za njega nešto između biblijske priče o Pavlu i Savlu i faustovske priče o iskušavanju krhke ljudske prirode.

“Uz Julija Cezara i Aleksandra Makedonskog, Konstantin je jedini veliki vladar koji nije izgubio nijednu bitku. Potrudio sam se da publika istovremeno stekne utisak o njemu kao vladaru i reformatoru, ali i kao o čoveku od krvi i mesa. I zato ‘znamenje anđela’ nije slučajan podnaslov”, otkriva za “Večernje novosti” Dejan Stojiljković.

Reč je o istorijskoj drami koja govori o životu i delu Konstantina Velikog kroz prizmu najbitnijih trenutaka iz njegovog bogatog života, sa velikim brojem likova – od običnih robova do imperatora, od vojnika do svetaca. Priča prati Konstantinovu mladost, njegovo vojevanje u građanskim ratovima i ratovima sa varvarima, pohod na Rim, preobraženje u hrišćanina, donošenje Milanskog edikta…

Vuk Kostić tumači ulogu mladog Flavija Valerija Konstantina, a doajen srpskog glumišta Miodrag Krivokapić igra Konstantina u poznim godinama. Pored njih glumačku ekipu čine i Mirko Babić, Snežana Petrović, Tamara Dragičević, Miloš Cvetković, Suzana Lukić, Igor Damnjanović, Dejan Tončić, Dejan Cicmilović, Aleksandar Marinković, Dragan Boža Marjanović, Miroslav Jović, Aleksandar Mihailović…

Beogradska publika predstavu će videti 4. marta na Velikoj sceni Narodnog pozorišta. 

Iz izdavačke kuće “Laguna” stižu najave da će Stojiljkovićev roman pod nazivom “Konstantin: Znamenje anđela” biti objavljen kao nezavisno i zasebno delo. Roman bi trebalo da se pojavi u knjižarama na jesen 2013. godine.