Gamiž - Mina D. Todorović

“Gamižu” izmakla nagrada “Politikinog Zabavnika”

Gamiž - Mina D. TodorovićFantastički roman za decu i mlade “Gamiž” Mine D. Todorović nedavno se našao u najužem izboru za nagradu “Politikinog Zabavnika”, koja se dodeljuje najboljim književnim ostvarenjima za mlade objavljenim u toku protekle godine. Ipak, to je bio i krajnji domet ovog neobičnog dela u kome kritičari pronalaze put za razumevanje različitih generacija, ali i tragove Tolkinovog nasleđa.

Prema odluci petočlanog žirija, u čijem sastavu su bili Irina Gilić-Žirović (predsednik), Aleksandra Glovacki, Boban Skerlić, Velja Pavlović i Petar Milatović, naslov tridesetčetvrtog dobitnika ugledne nagrade, ponela je zbirka priča “Buvlje hvatalice” Lidije Nikolić.

U ovogodišnjoj konkurenciji za nagradu “Politikinog Zabavnika” našlo se 49 knjiga, a za najuži izbor odabrano je pet: “Gamiž” Mine D. Todorović, “Radovi na Mlečnom putu” Pop D. Đurđeva, “Majmunoljupci” Vladimira Manojlovića, “Od čitanja se raste” Jasminke Petrović i “Buvlje hvatalice” Lidije Nikolić.

Svečana dodela nagrade biće upriličena na Dan “Politike”, 25. januara 2013. godine, u podne, u svečanoj sali Skupštine grada Beograda.