Branko Mikašinović - Srpska fantastična proza

U Americi objavljena antologija ’’Srpska fantastična proza’’

U Sjedinjenim Američkim Državama nedavno je objavljena antologija „Srpska fantastična proza“ (Serbian Fantastic Prose), koju je priredio Branko Mikašinović (1938), profesor književnosti iz Vašingtona.

U knjizi koju potpisuje izdavačka kuća New Avenue Books, na 160 strana predstavljena su izabrana dela Milovana Glišića, Janka Veselinovića, Miloša Crnjanskog, Momčila Nastasijevića, Rastka Petrovića, Dobrice Ćosića, Milorada Pavića, Borislava Pekića, Miodraga Bulatovića, Drage Kekanovića i Dejana Stojanovića.

Mikašinović u uvodnom tekstu napominje da je „srpska fantastična proza povezana sa folklorom, mitologijom, sujeverjem i religijom“.

Prema njegovom mišljenju zastupljeni srpski pisci „podigli su umetničke standarde ne samo fantastične proze, već i srpske književnosti uopšte“.

Antologija će od sada, posredstvom prodaje na internetu, biti dostupna čitaocima engleskog jezičkog područja u celom svetu i pružiti im deo istorijata srpske fantastične proze.

Autor Antologije prof. dr Branko Mikašinović jedan je od istaknutih slavista srpskog porekla u SAD. Osnovno, srednje i dobar deo višeg obrazovanja stekao je u tadašnjoj Jugoslaviji.

Ruzvelt univerzitet završio je u Čikagu 1965, magistrirao je na Severozapadnom univerzitetu u Evanstonu, država Ilinois (1967), a doktorat iz uporedne književnosti odbranio je na Beogradskom univerzitetu (1984).

Od 1968. do 1975. predavao je ruski jezik i književnost na Tulejn univerzitetu u Nju Orleansu, a zatim na Njuorleanskom univerzitetu. Od 1988. radi kao novinar u srpskoj sekciji „Glasa Amerike“ u Vašingtonu.