Veliki bog Pan

Objavljena zbirka ”Veliki bog Pan” Artura Makena

Izdavačka kuća Orfelin objavila je zbirku priča „Veliki bog Pan“ Artura Makena, kao sedmi naslov u popularnoj ediciji „Poetika strave“.

Knjiga donosi osam klasičnih horor priča jednog od najuticajnijih pisaca horora. Maken je svoja najznačajnija dela napisao u poslednjoj dekadi devetnaestog veka, a u zbirci „Veliki bog Pan“ zastupljena su uglavnom dela iz tog perioda, uz jednu priču iz 1936. godine.

Pored naslovne novele „Veliki bog Pan“, u zbirci se nalaze i sledeća ostvarenja: „Srž unutarnjeg svetla“ („The Inmost Light“), „Beli ljudi“ („The White People“), „Ceremonija“ („The Ceremony“), „Svetleća piramida“ („The Shining Pyramid“), „Priča o crnom pečatu“ („The Novel of the Black Seal“), „Beli prah“ („The Novel of the White Powder“) i „Krajnji sever“ („N“).

Kao dodatak knjizi, tu je detaljna Makenova biografija, kao i stručan pogovor iz pera pokretača edicije „Poetika strave“ dr Dejana Ognjanovića, pod naslovom „Artur Maken: Mračna ekstaza“ u kome se kontekstualizuje Makenovo delo u istoriji horor proze.

Izdanje je urađeno u tvrdom povezu i sadrži 330 strana. Ilustracije na koricama i unutrašnjim stranama uradio je Ivica Stevanović.

Prvo predstavljanje, ova zbirka doživela je na nedavno održanom Festivalu fantastične književnosti Art-Anima, na kome je Ognjanović govorio o uticaju Artura Makena na delo Hauarda Filipsa Lavkrafta (audio snimak predavanja nalazi se ovde).

Novi naslov u ediciji Poetika strave - ''Veliki bog Pan'' Artura Makena
Novi naslov u ediciji Poetika strave – ”Veliki bog Pan” Artura Makena