Orson Skot Kard - Enderova igra

“Sinemaniju” otvara filmska adaptacija kultnog SF romana “Enderova igra”

Orson Skot Kard - Enderova igra“Enderova igra” naučnofantastični film sa Harisonom Fordom i Benom Kingslijem u glavnim ulogama, snimljen na osnovu kultnog romana Orsona Skota Karda, premijerno prikazivanje u Srbiji doživeće 30. oktobra 2013. godine na otvaranju 21. izdanja filmske revije “Sinemanija”.

Radnja filma “Enderova igra” smeštena je u bliskoj budućnosti u kojoj Zemlja biva napadnuta od strane neprijateljske vrste vanzemaljaca. Samo zahvaljujući legendarnom komandantu vazdušnih snaga Mazera Rakama (Ben Kingsli) izbegnuto je uništenje ljudske vrste.

U pripremi za sledeći napad vanzemaljaca, cenjeni pukovnik Hajrum Graf (Harison Ford) i Vojna akademija obučavaju najbolju decu iz čijih redova bi trebalo da se proizvede novi uspešni komandant kao što je bio Mazer. Tokom obuke posebno se ističe stidljivi Ender Vigin (Asa Baterfild), koji veoma brzo savladava sve potrebne veštine, čime zavređuje i poštovanje drugova i nadređenih. Počinje da ga obučava lično Mazer, s kojim i kreće u odsudnu bitku za spas čovečanstva…

Tokom “Sinemanije”, koja će trajati do 3. novembra, u Velikoj sali beogradskog Sava Centra i u novosadskom Arena Cineplex-u premijerno će biti prikazano devet filmova. Projekcije će se održati u terminima od 19 i 21.30h bez repriza.

Repertoar ovogodišnje “Sinemanije” zasnovan je na filmovima snimljenim po romanima ili istinitim pričama. Za ljubitelje horor filmova na festivalu će biti premijerno prikazan rimejk filma “Keri”, koji potpisuje rediteljka Kimberli Pirs.

Festival će 3. novembra zatvoriti film “Mala vita” Lika Besona u kome glavne uloge tumače Robert De Niro, Mišel Fajfer i Tomi Li Džons.