Vlastimil Vondruška - Fiorela i Bratstvo kristala

Pustolovine kćerke alhemičara sa dvora cara Rudolfa II

Vlastimil Vondruška - Fiorela i Bratstvo kristalaIzdavačka kuća “Propolis Books” objavila je roman za mlade “Fiorela i Bratstvo kristala” češkog pisca Vlastimila Vondruške. Reč je o prvoj knjizi iz, za sada, trodelnog serijala pustolovina kćerke alhemičara sa dvora cara Rudolfa II.

U Prag iz Italije dolazi novi dvorski alhemičar cara Rudolfa II, Đovani da Ponte. Zajedno sa njim stiže i njegova kćerka Fiorela, koja mu pomaže u laboratoriji. Međutim, pošto devojkama nije dozvoljeno da se bave alhemijom, ona se preoblači u dečaka i pred ostalima se predstavlja kao alhemičarev sin Rafael. Njihov novi dom nalazi se nedaleko od Staromjestskog trga, gde sreće dvojicu dečaka njenih godina, Lukaša i Martina. Prerušena u dečaka, ona postaje član njihove družine, pod nazivom Bratstvo kristala.

Iznenada iz gradske blagajne nestaje velika količina srebra, a Martinov otac, gradski pisar, biva nevino optužen za krađu i zatvoren u tamnicu. Jedini način da se nedužni čovek izbavi iz zatvorske ćelije jeste da se pronađe ukradeno srebro, pa Lukaš, Martin i Fiorela, ne gubeći vreme, kreću u veliku potragu. U priči prepunoj avantura i opasnosti, družina silazi u podrume gradskih domova, vodi borbu sa družinom dečaka iz susedne ulice, čak beži i od tajanstvenog stranca sa samostrelom. Iako Fiorela zna dosta alhemičarskih trikova, to im neće doneti uvek prednost.

Vlastimil Vondruška (58), diplomirao je istoriju i etnologiju na Filozofskom fakultetu Karlovog univerziteta u Pragu. Završio je postdiplomske studije na Čehoslovačkoj akademiji nauka 1982. godine. Izvesno vreme radio je u Narodnom muzeju u Pragu, gde je bio autor brojnih izložbi. Nakon pada komunizma, zajedno sa svojom suprugom Alenom otvorio je Kraljevsku staklaru u kojoj su pravljene replike istorijskog stakla. Od 2009. godine, Vondruška se u potpunosti okreće pisanju. Do sada je objavio više od 50 naučnih studija i članaka o istoriji materijalne kulture, kao i 15 naučnih publikacija među kojima su najznačajnije posvećene životu u srednjem veku. Autor je 35 istorijskih romana za odrasle i nekolicine knjiga za decu i mlade. Samo u Češkoj, njegova dela su prodata u više od 400.000 primeraka.