Predavanje o vezama Žila Verna i Pazina

Žil VernU utorak 29. oktobra 2013. godine s početkom u 19.30 časova, u Gradskoj biblioteci Pazina biće održano predavanje “Žil Vern u Pazinskoj jami” poznatog novinara i popularizatora fantastike Davora Šišovića.

Žil Vern je 1885. godine objavio roman “Matijas Sandorf” u kome ključni zaplet počinje upravo u Pazinu. U ovom romanu mađarski grof Matijas Sandorf kao organizator zavere protiv Austro-Ugarske monarhije, biva uhapšen od strane vlasti i sproveden u pazinski Kaštel gde je pred vojnim sudom osuđen na smrt. Sandorf beži iz Kaštela spustivši se niz liticu Pazinske jame, i nošen ponornicom Pazinčicom istarskim podzemljem stiže do Limskog kanala i Rovinja. Avanture grofa Sandorfa nastavljaju se dalje širom Mediterana, preko Dubrovnika, Boke Kotorske, Sicilije, Gibraltara, Monte Karla i libijske obale, a završavaju se na utopijskom, izmišljenom ostrvu Antekirta.

Prema romanu “Matijas Sandorf” urađeno je više pozorišnih predstava koje su izvođene u Americi, Nemačkoj i Francuskoj, a snimljena su i tri igrana filma.

Kao neumorni istraživač veza između drevnog istarskog grada i slavnog francuskog pisca, Šišović će govoriti o tome kako se Pazin pojavio u Vernovom romanu i kako je detaljno opisana Pazinska jama, iako Vern nikada nije bio u Pazinu. Takođe, pokušaće da odgovori na pitanja: kako je Pazin zaboravio na “Matijasa Sandorfa” kroz više od stotinu godina, kako ga je ponovo otkrio 1998. godine, i šta Pazin znači za današnji “svet Žila Verna”.

Od 1998. godine svakog leta u Pazinu se održavaju “Dani Žila Verna”, kulturno-turistička manifestacija koju čini niz događaja, kojima se podseća na čuvenog pisca i rodonačelnika naučnofantastičnog žanra, njegovo delo, ali i vezu iz koje je nastala istarska epizoda u romanu “Matijas Sandorf”.