KRAUT ILI SAĆE - Ilija Bakić

KRAUT ILI SAĆE roman o mističnim traganjima jednog alhemičara

Izdavačka kuća Agora objavila je novi roman Ilije Bakića pod nazivom Kraut ili saće. Ispisan u četiri poglavlja, arhaičnim jezikom i baroknim narativom oplemenjenim brojnim digresijama i asocijativnim prizorima, roman Kraut ili saće prati život i rad pesnika, filozofa, lekara i alhemičara Jakopusa Krauta od njegovih zrelih godina do starosti, njegova traganja i istraživanja širom Evrope poznog srednjeg veka.

Obrazovan i nadaren za razne duhovne discipline, upućen u veštinu dugotrajnog memorisanja građenjem Zamka pamćenja, vođen knjigama i spisima (među kojima su i oni slavnog Paracelzusa) ali i narodnim pričama, Kraut putuje na ostrva, odnosno odlazi u planine kako bi se lično uverio u nepoznate, neobjašnjive pojave.

Na ovom putovanju, svako otkriće menja njegove svetonazore, bilo da je reč o kosturu anđela, vampirovom oku, ili znamenitom kamenu mudrosti. On je u milosti bogatih aristokrata i gost u njihovim palatama, pritom upoznajući znamenite ličnosti poput Kazanove ili grofa Sen Žermena, koji je, navodno, ovladao tajnim znanjima koja su mu darovala besmrtnost.

Alhemičar prisustvuje i demonstracijima tehnoloških novotarija finansiranih od bogatog mecene koji, zbog spletki, pada u nemilost dužda grada-države. I sam Kraut dopada u tamnicu, a odatle, iscrpljen i ostareo, biva, kao znak milosti, poslat da bude upravitelj gubavišta gde, uprkos svim nedaćama, pomaže gubavcima, nastavlja da piše traktate i da sistematično, po cenu ličnih žrtava, sprovodi eksperimente stvaranja veštačkog čoveka sve do konačnog uspeha.

Tako se, u iskušenjima kroz koja njegov protagonista prolazi u interakcijama sa čitavom lepezom drugih aktera jedne mistične priče, otvara složeni lavirint između mistike, alhemije, fantastike i višestrukih preobražaja žanra romana koji i u savremenom trenutku nastavlja provokaciju sopstvenih konvencija…

Priliku da se upoznaju sa glavnim junakom romana, Jakopusom Krautom, ranije su već imali čitaoci osmog broja Književne fantastike (iz 2022. godine). U tom broju objavljena je Bakićeva priča „Jakopus Kraut, Prvospomenuti“ u kojoj veliki opsenar i podvižnik organizuje sopstveni ukop na lokalnom ubožničkom groblju, uveren da će se, bez ičije pomoći i bez otkopavanja humke, naočigled okupljenih znatiželjnika, pojaviti u svojoj šatri razapetoj na udaljenoj stočnoj pijaci. Problemi nastaju kada vlasti odluče da prekinu tačku usred njenog održavanja. Ova priča je ekskluzivno objavljena u Književnoj fantastici, i nije sastavni deo upravo objavljenog romana.

Roman Kraut ili saće sadrži 190 strana, štampan je u tvrdom povezu i može da se naruči preko sajta izdavača po povlašćenoj ceni od 990 dinara. Redovna, knjižarska cena biće 1.320 dinara.

Ilija Bakić (Vršac, 1960) je pesnik, pripovedač, romansijer, kritičar i urednik. Saradnik je mnogih eminentnih izdavačkih kuća i periodičnih izdanja u Srbiji. Zastupljen je u više antologija srpske i jugoslovenske fantastike. Objavio preko dvadeset knjiga poezije i proze (pripovedaka i romana) na tragu avangardnih i signalističkih iskustava, odnosno žanrovske i postžanrovske naučne fantastike. Autor je velikog broja kritičkih tekstova i eseja na temu književnosti pisane u ključu fantastike. Nagrađivan.

KRAUT ILI SAĆE - Ilija Bakić
Ilija Bakić – KRAUT ILI SAĆE