Orson Vels

Dan kada su Marsovci Orsona Velsa napali Zemlju

Orson VelsPre 75 godina, na Ci-Bi-Es-ovoj radio stanici emitovana je najpoznatija radio drama u istoriji – “Rat svetova” koju je režirao Orson Vels, a koja je napravljena na osnovu istoimenog romana Herberta Džordža Velsa – piše Mondo.

Emisija je emitovana kao specijal pred Noć veštica 30. oktobra 1938. godine i ušla je u istoriju medija po načinu na koji je realizovana – kao direktan prenos invazije Marsovaca na Zemlju, urađen toliko verno da je među američkim stanovništvom zavladala sveopšta panika.

“Dame i gospodo, prekidamo program najnovijim vestima – u dvadeset minuta do osam, profesor Farel iz ‘Maunt Dženings’ opservatorije je video nekoliko eksplozija plina koje su se pojavile u pravilnim razmacima na Marsu”.

Ovako je počela drama koju je režirao i odglumio Orson Vels kada je imao 23 godine, a zbog koje su slušaoci širom Amerike uživo pratili invaziju Marsovaca.

Usledilo je uključenje astronoma u program, izveštaj reportera s mesta događaja, zvučne kulise koje imituju vanzemaljski zvuk…

“Dame i gospodo, ovo je nešto najstrašnije što sam video u životu, čekajte, nešto puzi iz unutrašnjosti mašine… neko ili nešto. Vidim da iz crne rupe vire dva svetleća diska… da li su to oči…”.

Policijski telefoni, radio stanice, novinske kuće bile su zatrpane pozivima prestravljenih građana. Program je slušalo šest miliona ljudi, a čak milion i po je poverovalo u istinitost radio drame.

Paniku je prekinuo Orson Vels.

“Doviđenja svima i zapamtite lekciju koju ste naučili večeras. Taj nasmejani uljez u vašoj dnevnoj sobi je bundeva, a ukoliko vam neko pozvoni na vrata, to nije Marsovac, već Noć veštica”.