SF roman kao alegorija rata u Vijetnamu

Izdavačka kuća Čarobna knjiga objavila je naučnofantastični roman “Večiti rat” američkog pisca Džoa Haldemana. Roman je prvobitno objavljen 1974. godine, a tokom naredne dve godine osvojio najvažnija svetska priznanja za žanrovsku književnost: “Nebula” (1975) , “Hugo” i “Lokus” (1976).

Redov Vilijam Mandela bačen je kroz prostor i vreme da bi se borio u hiljadugodišnjem međuplanetarnom ratu protiv nepoznatog i neosvojivog neprijatelja. Čini sve što je potrebno da preživi teška iskušenja i vrati se kući. Ali, relativnost vremena koje svemirsko putovanje izaziva – dok za Mandelu protiču meseci, na Zemlji prolaze vekovi – učiniće da će ga povratak u domovinu užasnuti više nego rat u kojem je učestvovao.

Ovaj roman je prvobitno zamišljen kao alegorija na rat u Vijetnamu. Dok se nevoljni vojnik bori, pitajući se da li sve to ima ikakvog smisla, svet koji je ostavio kod kuće drastično se menja, a on postaje stranac u sopstvenoj domovini. Ovo je priča koja se može odnositi na bilo kog pojedinca i na bilo koji rat, što je, nažalost, čini uvek savremenom i aktuelnom.

Džo Haldemen (1943) jedan je od najznačajnijih pisaca tzv. vojne naučne fantastike. Diplomirao je fiziku i astronomiju na Univerzitetu Merilend 1967. godine. Te iste godine je kao vojnik otišao u Vijetnam, gde je i ranjen. Vijetnamski je veteran ovenčan vojnom nagradom Purpurno srce. Godine 1975. diplomirao je kreativno pisanje na Univerzitetu u Ajovi. 

Dobitnik je nagrade Damon Knight Memorial Grand Master 2010. godine za životno delo, ali i višestruki dobitnik nagrada “Hugo” i “Nebula”.  Napisao je više od 30 romana, zbirki priča, eseja i pesama.