Robert Dž. Sojer

SF pisac Robert Dž. Sojer dobio nagradu za životno delo

Robert Dž. SojerPisac naučne fantastike Robert Dž. Sojer dobio je priznanje za životno delo od strane “Kanadskog udruženja za fantastiku” (Canadian Science Fiction and Fantasy Association).  Nagrada će mu biti uručena 06. oktobra 2013. godine tokom kanadske nacionalne SF konvencije u Otavi.

Nagrada za životno delo se dodeljuje po prvi put nakon 30 godina, a Sojerove zasluge su višestruke. Osim što je jedini pisac iz Kanade, koji je uspeo da pored nebrojenih međunarodnih priznanja za naučno-fantastičnu književnost, kompletira tri najprestižnije svetske nagrade “Nebula”, “Hugo” i “Džon V. Kembel” – i time načini podvig koji je postiglo još samo sedmoro ljudi do sada – Sojer je značajan deo svog vremena proveo i kao mentor mladim piscima naučne fantastike, što se smatra izuzetnim doprinosom razvoju književne zajednice.

Dejvid G. Hartvel, urednik u poznatoj njujorškoj izdavačkoj kući “Tor Buks”, u izjavi za “Pablišer Vikli” ističe Sojerovu velikodušnost kada su mladi autori u pitanju. A to se ne odnosi samo na brojne tekstove koje je ovaj pisac objavio na internetu (neki su prevedeni i objavljeni na sajtu Art-Anima) i u štampanim publikacijama, već i na neposrednu komunikaciju, koju vodi sa ljudima iz celog sveta, a u vezi njihovog unapređenja veštine pisanja.

Robert Sojer je rođen u Otavi 1960. godine.  Do sada je objavio preko dvadeset knjiga, a mnoge njegove priče štampane su u renomiranim časopisima i antologijama. 1998. godine izabran je za predsednika “Američkog društva pisaca fantastike” (SFWA). Predavao je kreativno pisanje na Univerzitetu u Torontu, Rajerson Univerzitetu, Hamber Koledžu i Banf Centru.

Pod etiketom izdavačke kuće “Algoritam”, na srpskom jeziku su objavljene tri njegove knjige: “Dve Zemlje” (2005), “Dve vrste” (2006) i “Dete” (2007).