Miroljub Todorović

Okrugli sto i izložba posvećeni signalizmu i delu Miroljuba Todorovića

Miroljub TodorovićU sredu, 25. septembra 2013. godine u 11.00 sati, u Vukovoj sali Biblioteke grada Beograda (Knez Mihailova 56) biće održan okrugli sto pod nazivom “Kulturni izazovi našeg vremena – signalizam i delo Miroljuba Todorovića”. Učesnici okruglog stola su naši renomirani teoretičari, profesori univerziteta i kritičari: Danica Andrejević, Marko Nedić, Aleksandar Jerkov, Nikola Cvetković, Zoran Avramović, Milivoje Pavlović, Violeta Cvetkovska Ocokoljić, Aleksandar Đurić, Dušan Stojković, Slobodan Škerović, Vasilije Milnović, Jelena Marićević, Anđelka Cvijić, Ilija Bakić, Marija Aleksić i Anđela Ćirović. Moderator će biti Milivoje Pavlović, a skupu će prisustvovati i Miroljub Todorović.

Takođe, od ponedeljka, 23. septembra, u pozajmnom odeljenju Biblioteke grada Beograda, biće postavljena izložba “Signalizam – iz legata Miroljuba Todorovića”. U okviru postavke biće izložen reprezentativan izbor knjiga, časopisa i artefakata posvećenih signalizmu i stvaralaštvu Miroljuba Todorovića. Izložba će trajati do 10. oktobra.

Nastao kao izraz složenih umetničkih, društveno-istorijskih, egzistencijalnih, naučno-saznajnih, idejnih i drugih protivurečnosti na putu humanizacije života i estetizacije sveukupne stvarnosti, signalizam je posegao za različitim stvaralačkim strategijama i oblikovao u mnogo čemu radikalno novi pogled na književnost, umetnost i estetsku funkciju kulture. Raznorodnim teorijskim i praktičnim sredstvima osnivač signalizma Miroljub Todorović, i grupa okupljena oko njega, uspešno prodiru kroz ograničenja, konvencije i mitove zatečene kulture nudeći – ponekad i na kontroverzan način – novu produktivnu osnovu, drukčije koncepte i logiku umetničkog ispoljavanja i stvaralaštva uopšte. U širokoj razuđenosti međusobno sučeljenih ideja, građe, motiva i načina obrade, zamisao o radikalnom novatorstvu otima se pokušajima jednostavnog razaznavanja i interpretacije.

Okrugli sto i izložba organizuju se u želji da se dosadašnji učinak signalističkog pokreta sagleda u svetlu saznanja i dometa savremene teorije umetnosti.