Slobodan Vladušić - Mi, izbrisani

“Mi, izbrisani” novi roman Slobodana Vladušića

Slobodan Vladušić - Mi, izbrisaniU izdanju “Lagune” upravo je objavljen novi roman Slobodana Vladušića “Mi, izbrisani”. Ovo delo donosi priču sa elementima sajber-panka, koja se paralelno odvija u jednoobraznom svetu virtuelnog Metropolisa, na stranicama društvene mreže Fejsbuk, ali i mračnim ulicama i u stanovima jednog propalog stvarnog grada.

Ovaj nesvakidašnji roman ima eksperimentalni karakter, koji podrazumeva izvesni nastavak ili dopunu u hipertekstualnom obliku, jer će se objašnjenja i delovi zapleta, tokom narednih godinu dana, otkrivati  i putem piščevog sajta www.slobodanvladusic.net.

>Na sajtu izdavača, o knjizi se između ostalog kaže: “Sedeći za šankom restorana ‘Delfin’, u virtuelnom svetu programa Metropolis, M. P. upoznaje devojku pod imenom Keti Peri. Zabrinuta, ona mu spominje izvesnog Anđela Frojnda koji joj je prišao na nekoj žurci sa rečima da će joj ubiti dečka… Iste večeri, u realnom svetu, M. P. slučajno nailazi na misterioznu ‘Fejsbuk’ stranicu sa pričom o devojci koja je naga izbačena na sneg iz audija u pokretu. Iako nije siguran da je priča istinita i da devojka zaista postoji, M. P. odlučuje da je potraži, vođen nejasnim razlozima koje ni sam sebi ne može da objasni. Ali, da bi našao nju, mora prvo da pronađe jedinog svedoka događaja, koji je priču i postavio na ‘Fejsbuk’: osobu sa sajber nadimkom Anđelo Frojnd…

‘Mi, izbrisani’ donosi jedinstvenu atmosferu sajber-mistike i američkog film noira, iza koje se naslućuju obrisi postoktobarske Srbije i epohe u kojoj ljude više neće ubijati, već brisati.”

Slobodan Vladušić (1973, Subotica) je pisac i esejista, docent na Odseku za srpsku književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Bio je urednik u časopisu “Reč”, a danas je glavni urednik časopisa “Letopis Matice srpske”. Za svoj prvi roman “Forward” (2009) dobio je nagrade “Borislav Pekić” i “Zlatni suncokret”. Za najbolju književnu kritiku 2004. godine osvaja nagradu “Milan Bogdanović”, a 2011. godine nagradu “Isidora Sekulić” za studiju “Crnjanski, Megalopolis”.

Zvanični trejler za roman “Mi, izbrisani” možete pogledati ovde.