Roboti zore - Isak Asimov

ROBOTI ZORE Isaka Asimova u novom izdanju

Čarobna knjiga je objavila novo izdanje romana Roboti zore iz 1983. godine, barda naučne fantastike i autora famoznih zakona robotike Isaka Asimova.

Reč je o trećem Asimovljevom romanu iz serijala o robotima i ostvarenju koje se 1984. godine našlo u izboru za prestižne žanrovske nagrade „Lokus“ i „Hugo“.

Roman Roboti zore prati neverovatno partnerstvo između njujorškog detektiva i humanoidnog robota, koji rade na rasvetljavanju jednog, naizgled, nemogućeg zločina od koga zavisi sudbina cele galaksije.

Na Aurori, prvoj i najvećoj od planeta Svemiraca, Elija Bejli i R. Danil Olivav istražuju slučaj robousmrćenja. Neko je uništio pozitronski mozak R. Džandera Panela, Danilovog humanoidnog blizanca. Njegov tvorac, majstor robotike dr Han Fastolf, poriče bilo kakvu umešanost. Kao i Gladija Delmar, vlasnica robota. I njegova ljubavnica.

Istražujući u samom srcu politike i civilizacije Svemiraca, Bejli i Danil će uskoro shvatiti da njihovi rezultati neće ostaviti samo duboke posledice na odnose između Zemlje i Spoljnih svetova već i na samo mesto čovečanstva u galaksiji.

Asimovljev serijal o robotima sadrži neka od najuticajnijih dela u istoriji žanra naučne fantastike. Uspostavivši i testiravši Tri zakona robotike, ova dela čak i danas nastavljaju da oblikuju naše razumevanje i dizajn veštačke inteligencije.

Prevod romana Roboti zore uradio je Žika Bogdanović.

Isak Asimov - Roboti zore
Isak Asimov – ROBOTI ZORE