Kraj smrti - Liju Cisin

Objavljen prevod romana KRAJ SMRTI Liju Cisina

U izdanju Lagune, upravo je objavljen roman Kraj smrti – završni deo trilogije „Besede o Zemljinoj prošlosti“ proslavljenog kineskog pisca naučne fantastike Liju Cisina. Kritika ovo delo vidi kao svojevrsnu meditaciju o tehnologiji, napretku, moralu, izumiranju i ljudskom znanju vešto upakovanoj u SF triler. Kao i prethodne delove trilogije – Problem tri tela i Mračna šuma – i ovaj roman preveo je Bojan Tarabić.

Iznad mračne šume polako pada noć. Čeng Sin, kosmonautkinja iz dvadeset prvog veka u čije je ruke sudbina bacila ključeve vremena, Guan Jifan, naučnik koji otkriva od čega „boluje“ kosmos, Tomas Vejd, agent CIA, i vizantijska čarobnica samo su neki od junaka završnog čina veličanstvene trilogije Liju Cisina Kraj smrti.

Luo Đijev opaki gambit se isplatio. Trisolarijanska najezda je zaustavljena, a kosmički zavojevači prinuđeni su da podele svoja tehnološka dostignuća s čovečanstvom. Primirje između dve civilizacije održava se sa prstom na obaraču. Nadmudrivanje počinje. Ulog je veliki – sve ili ništa. Hoće li čovečanstvo izdržati kosmičku proveru? Šta nas očekuje iza mračnih zvezdanih kulisa? Tamni vilajet ili vrli novi svet? Prestanak života ili kraj smrti?

Špijunaža, kosmička potera, tehnološki pokusi, vradžbine i bajke. Vodeći nas kroz lavirint epoha i razdoblja, Liju Cisin svojom apokaliptičnom imaginacijom oslikava susrete i okršaje neslućenih razmera.

Liju Cisin - Kraj smrti
Liju Cisin – KRAJ SMRTI

Liju Cisin (1963) je najpopularniji kineski pisac naučne fantastike. Studirao je hidrogradnju, ali je studije napustio 1988. godine da bi potom radio kao inženjer u električnoj centrali.

Devet puta je osvojio nagradu Galaxy (najprestižniju kinesku književnu nagradu za naučnu fantastiku), potom Hugo nagradu 2015. za roman Problem tri tela (prvi je kineski autor ovenčan ovim priznanjem), a 2017. i Locus nagradu (za treći deo trilogije „Besede o Zemljinoj prošlosti“), kada je bio nominovan i za nagradu Nebula.

On je prvi kineski autor koji se oprobao u sajberpank žanru romanom Kina 2185, objavljenom 1989. godine. Liju navodi da su na njegov rad najviše uticali Džordž Orvel i Artur Klark.