Problem tri tela - Liju Cisin

Stigao prevod SF hita PROBLEM TRI TELA Lijua Cisina

Problem tri tela, roman za koji je kineski pisac Liju Cisin 2015. godine dobio Hugo nagradu, upravo je objavljen na srpskom jeziku u izdanju Lagune.

Ovo naučnofantastično ostvarenje predstavlja prvi deo trilogije „Besede o Zemljinoj prošlosti“. Roman je prvi put štampan 2006. godine u nastavcima u kineskom SF mesečniku „Svet naučne fantastike“, da bi 2008. godine bio objavljen u vidu knjige, koja je doživela ogromnu popularnost u Cisinovoj domovini. Po osvajanju Hugo nagrade, knjiga dospeva u centar pažnje svetskih medija i postaje planetarni hit.

Roman je sa kineskog jezika na srpski preveo Bojan Tarabić.

Nakon niza nerazjašnjenih ubistava koja potresaju naučnu zajednicu, fizičar Vang Miao pokušava da u virtuelnom svetu, koji naseljavaju Galileo, Njutn, Konfucije, Ajnštajn, reši astrodinamički problem tri tela. Pojava sablasnog časovnika i saznanje da je tokom Kulturne revolucije pokrenut tajni vojni projekat slanja signala u potrazi za vanzemaljcima, nateraće ga da se zapita kakva se to pretnja nadvija nad Zemljom i da li su čovečanstvu dani odbrojani.

Liju Cisin (1963) je kineski pisac naučne fantastike. Poznat je i kao prvi kineski pisac kiberpanka nakon što je 1986. godine objavio roman Kina 2185. Pored prestižne Hugo nagrade, u dosadašnjoj karijeri osvojio je deset Galaxy nagrada (najprestižnije kinesko priznanje za SF stvaralaštvo), kao i nagrade za fantastičnu književnost Kurd-Laßwitz-Preis (Nemačka, 2017) i Premio Ignotus (Španija, 2017).  Njegovi najveći literarni uzori su Džordž Orvel i Artur Klark.

Liju Cisin - Problem tri tela
Liju Cisin – Problem tri tela