Žika Bogdanović

Preminuo Žika Bogdanović (1932-2021)

U subotu, 03. aprila preminuo je Žika Bogdanović (1932-2021), pisac, novinar, urednik, prevodilac, teoretičar i izdavač.

Tokom višedecenijske karijere bavio se novinarstvom, kao reporter u agenciji Tanjug, bio je i filmski kritičar Borbe, za NIN je pisao televizijske kritike, da bi kasnije u ovom nedeljniku bio i urednik Kulturne rubrike. Uslediće pozicija direktora i glavnog urednika Izdavačkog zavoda Jugoslavija, a od 1981. do 1990. godine naći će se na funkciji direktora Jugoslovenske kinoteke.

Tokom rada u Izdavačkom zavodu Jugoslavija oživeo je međuratnu ediciju „Plava ptica“ u kojoj su, između ostalog, objavljena brojna dela fantastike. Zajedno sa Zoranom Živkovićem osnivač je kultnih edicija žanrovske književnosti „Kentaur“ i „Polaris“, koje su brojem objavljenih naslova, kvalitetom, tiražima i ukupnim uticajem na široko čitalaštvo, ostale do sada bez premca.

Bogdanovićev časopis „Pegaz“ prvi je časopis koji se od 1974. bavio teorijom i istorijom stripa, a značajan deo bio je posvećen kritici i promociji naučnofantastičnih ostvarenja devete umetnosti.

Bogdanović je i kao prevodilac dao doprinos predstavljanju velikana književne fantastike domaćoj publici, prevodeći dela Artura Klarka, Isaka Asimova, Stanislava Lema, Dž.R.R. Tolkina i drugih.

Takođe, autor je velikog broja romana, pripovetki, zbirki poezije, putopisa, eseja i monografija. Neki od njegovih romana su: Protomajstor Vavilonske kule, Minotaurov san, Odisej ponovo na putu, sa Penelopom

Kao direktor i glavni urednik Izdavačkog zavoda Jugoslavija izdao je tri kapitalne knjige Džinovi, Vile i Vilenjaci i Patuljci, koje su ostavile neizbrisiv trag u razvoju srpske fantastične ilustracije.

Za rad na polju strip teorije dobio je nagrade „Andrija Maurović“, „Maksim“ i povelju Vitez od duha i humora.

Za doprinos promociji fantastike Žika Bogdanović je 2016. godine dobio nagradu „Art-Anima“.

Prilikom uručenja nagrade Art-Anima u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda: Slobodan Ivkov i Žika Bogdanović