Vrli novi svet

Online tribina o knjizi i TV seriji VRLI NOVI SVET

U okviru redovnog tribinskog programa Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ u ponedeljak 05. aprila od 19 časova biće održana online tribina „Neki još noviji svetovi“ posvećena klasičnom distopijskom delu Vrli novi svet Oldosa Hakslija i aktuelnoj, istoimenoj TV seriji.

Hakslijev roman predstavlja snažnu viziju neuravnotežene, ali tehnološki napredne budućnosti u kojoj se ljudi genetski uzgajaju, društveno indoktriniraju i farmakološki anesteziraju da bi se što pasivnije odnosili prema autoritarnom poretku – sve po cenu njihove slobode, ljudskosti, pa čak i duše.

Napisan u senci uspona fašizma u Evropi tridesetih godina, Vrli novi svet podjednako dobro komunicira sa savremenim svetom 21. veka kojim dominiraju industrija zabave, tehnologija i farmaceutika, umetnost ubeđivanja i tajanstveni uticaj elita.

TV serija Vrli novi svet objavljena je originalno na striming servisu Peacock 2020. godine, a od nedavno je dostupna i u Srbiji preko Netflixa. Koliko je serija verna Hakslijevoj distopijskoj viziji budućnosti spolja, a koliko iznutra; šta je od unetih izmena dobro a šta loše; kako nam se ovde dopao Lažni Han Solo; vredi li seriju uopšte gledati? Na ova i druga pitanja odgovore će pokušati da daju dr Ivana Damnjanović i Sofija Vuković Petrik.

Onlajn tribina biće emitovana na YouTube kanalu Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“.

Vrli novi svet
Vrli novi svet