Čovek koga je drveće volelo - Aldžernon Blekvud

ČOVEK KOGA JE DRVEĆE VOLELO – zbirka priča Aldžernona Blekvuda

Rapisana je pretplata na najnoviju, 23. po redu, knjigu u Orfelinovoj ediciji „Poetika strave“ – zbirku priča Čovek koga je drveće volelo Aldžernona Blekvuda.

To je treća knjiga odabranih priča engleskog velikana horora koja će se naći u „Poetici strave“ (prethodno su publikovane zbirke priča Vrbe i Drevna svetla), a zanimljivo je da proza Aldžernona Blekvuda do Orfelinovih izdanja nikada nije prevođena na srpski jezik.

Prema najavama urednika edicije i priređivača ovog izdanja, dr Dejana Ognjanovića, domaći čitaoci će imati priliku da u ovoj ediciji čitaju još najmanje jednu knjigu sa izborom Blekvudovih priča.

Svoja najuspešnija dela Blekvud je nadahnuo ličnim iskustvom stečenim lutanjima širom sveta i kontemplacijama o prirodi. Kao pomni posmatrač prirode beskrajno fasciniran stalnim transformacijama pejzaža oko sebe, nudio je veoma posebne interpretacije odnosa između „prirode“ i „duha“ razmatrane u najširoj primeni oba termina.  

„Malo je pisaca, ne samo u okvirima horora nego i šire od toga, kojima je priroda bila od tako vitalne važnosti kao što je to bio slučaj sa Aldžernonom Blekvudom. Ona je za njega bila i izvorište životne energije i uvek pouzdano utočište od grdobe sveta, u jasnom kontrastu sa tzv. normalnim životom u koji je odbijao da se uklopi“, u pogovoru izdanju ističe Ognjanović.

Tragajući za sopstvenom idejom božanskog, Blekvud je došao do panteističkog misticizma Prirode kao svoje lične duboko proživljene svete religije. Priroda je za njega bila Hram a život ispunjen poštovanjem prema njoj jedna velika, neprekidna Ceremonija – naglašava priređivač.

Knjigu Čovek koga je drveće volelo čine dve veoma obimne novele, jedna pripovetka, dve kraće priče, kao i pogovor Dejana Ognjanovića „Aldžernon Blekvud: Drugde i drugačije“:

 • „Čovek koga je drveće volelo“ (novela)
  Čovek i Žena stanuju na ivici velike šume. Drveće za Čoveka nosi čudnu vrstu privlačnosti, ali Žena (Hrišćanka) se pribojava mračnih slutnji i paganskog zova koji dopire otuda…
 • „Ostrvo duhova“
  Student je sam na pustom ostrvu, u kolibi gde sprema ispite. Međutim, ubrzo počne da viđa sablasni kanu sa dvojicom Indijanaca koji kruži oko ostrva, primičući mu se sve bliže…
 • „Potajno obožavanje“
  Englez na proputovanju kroz Nemačku reši da siđe s voza u Švarcvaldu, i da poseti školu u kojoj je pre više decenija živeo i učio. Zalazi duboko u Crnu Šumu, ali u staroj školskoj zgradi vidi da su se nekadašnji nastavnici izmenili nagore… A tu negde je i detektiv natprirodnog, Džon Sajlens…
 • „Vukovi božji“
  Čovek se vratio iz divljine Kanade na jedno englesko ostrvo, ali kao da nosi neku tajnu sa sobom. Njeno razrešenje desiće se u klimaksu jedne olujne noći…
 • „Preporod Lorda Ernija“ (novela)
  Dvadesetogodišnji mladić, Lord Erni, mlitav je i beživotan. Njegov učitelj, koji s njim putuje po Evropi, reši da ga odvede u jedno selo u Švajcarskim Alpima, gde bi mogla da mu se rasplamsa životna varnica pod uticajem čudnih planinskih ljudi i njihovih obreda vezanih za sile vatre i vetra…

Sve priče preveo je Luka Račić, a ilustracije za knjigu uradila je Tijana Jevtić.

Zbirka Čovek koga je drveće volelo u pretplati košta 900 dinara (sa uračunatom poštarinom). Uplatu je moguće izvršiti na račun Orfelin izdavaštva, Kosovska 23, Novi Sad (broj računa 220-73108-85), a potrebno je da pretplatnik svoje podatke (ime i prezime, adresu i broj telefona), uz naslov naručene knjige pošalje na: orfelinns@gmail.com.

Čovek koga je volelo drveće - Aldžernon Blekvud
ČOVEK KOGA JE VOLELO DRVEĆE – Aldžernon Blekvud