Vile i vilenjaci - Brajan Fraud i Alan Li

Kolekcionarsko izdanje knjige ”Vile i vilenjaci”

Čarobna knjiga je upravo objavila kolekcionarsko izdanje legendarne publikacije Vile i vilenjaci autorskog dvojca Brajana Frauda i Alana Lija. Izdanje je dopunjeno novim ilustracijama i tekstovima.

Objavljena pre četrdeset godina i prodata u više od milion primeraka širom sveta, knjiga Vile i vilenjaci uobličila je predstavu vilinskog sveta savremenim generacijama čitalaca. Zastupljeni crteži i akvareli mitskih bića – vila, goblina, piksija, bogija, leprekona, trolova i patuljaka – oživeli su zanimanje za vile i stvorenja iz mašte u celom svetu.

Obraćajući se drevnim izvorima, autori su preispitali mitove i legende, razdvojili činjenice od mašte i, na kraju, ukrasili svoje nalaze sa više od dve stotine izvanrednih crteža i slika u boji. Retko su kad združeni rezultati istraživanja i umetnička sposobnost dali tako izuzetan rezultat.

Svi tipovi vilinskih stvorenja identifikovani su i nacrtani – vodene vile, elfi, piksi, leprekeni, vilinska stvorenja drveća, drijade i mnoga druga. Podaci o njihovim omiljenim prebivalištima, razonodama i načinu života crpljeni su iz keltskih priča, iz obimne usmene tradicije engleskog jezika i od pisaca i pesnika. Među tim izvorima su Balada o Tomasu stihotvorcuPesma lutajućeg Angasa, velikog irskog pesnika V. B. Jejtsa, i divna poema Trg Goblina  Kristine Rozeti. Tu su i priče o Osijanu, Grbavcu Lusnoru, Tvrdici na vilinskom bregu Gamp i Lutiju i Sireni – svakoj od njih je utvrđeno poreklo, držesno su prepričane i ilustrovane na veoma upečatljiv i maštovit način.

Revidirana i dopunjena, ova publikacija je mnogo više od običnog reizdanja: obogaćena je novim ilustracijama dvojice velikih umetnika, a sadrži i nove eseje Frauda i Lija o trajnom uticaju Vila i vilenjaka i predgovor čuvene spisateljice Džejn Jolen. Ova izuzetna knjiga bez sumnje će oduševiti milione ljubitelja originalnih Vila i vilenjaka, kao i čitaoce koji se s njom susreću prvi put.

Publikacija je štampana u velikom formatu, ima tvrde korice, zaštitni omot i 208 stranica. Prevod je uradila Ljiljana Stanić.