Rama II - Džentri Li i Artur Klark

RAMA II – novo izdanje romana Artura Klarka i Džentrija Lija

Čarobna knjiga je nedavno objavila novo izdanje romana Rama II u prevodu Zorana Jakšića. Roman važi za, uslovno rečeno, nastavak nagrađivanog naučnofantastičnog ostvarenja Artura Klarka Susret sa Ramom iz 1973. godine, ali i za prvi roman iz serijala knjiga smeštenih u univerzumu Rame, koje su u periodu od 1989. do 1993. godine, u četiri ruke, napisali Artur Klark i Džentri Li.

Drugačiji stil pisanja u odnosu na roman iz 1973. godine, Rama II duguje činjenici da je Džentri Li bio zapravo taj koji je imao ulogu primarnog pisca knjige. Ovaj ugledni američki naučnik, svemirski inženjer i scenarista nekih od epizoda kultne serije Kosmos Karla Segana iz 1980, u romanu Rama II kompetentno iznosi tehničke detalje, ali više pažnje posvećuje građenju likova i razvoju priče čija postavka je razumljivija savremenom čitaocu.

Radnja romana dešava se sedamdeset godina nakon što je vanzemaljski brod Rama proleteo kroz Sunčev sistem predočivši ljudskom rodu mnoga zapanjujuća otkrića, i prikazuje iznenadnu pojavu novog gigantskog vanzemaljskog objekta koji se približava Zemlji.

Ovog puta, Zemljani su spremni za kontakt. Posada sazdana od najvećih umova i najsposobnijih ljudi planete, sprema se za susret s vanzemaljskim brodom. Očekivanja su ogromna. Međutim, iako naoružani iskustvom prethodnog kontakta s ramanskom civilizacijom, članovi posade ostaju potpuno zatečeni onim što ih ovoga puta čeka na brodu.

Džentri Li i Artur Klark su zajedno radili na četiri romana i svi su se svojevremeno našli na listi najprodavanijih knjiga Njujork Tajmsa. Roman Rama II preveden je na preko dvadeset jezika.

Samostalno, Džentri Li je napisao još tri naučnofantastična romana: dva smeštena u univerzumu Rame (Bright Messengers i Double Full Moon Night), i jedan sa referencama na isti univerzum (Tranquility Wars).

Novo izdanje romana Rama II sadrži 480 strana i urađeno je u mekom povezu. Redovna knjižarska cena je 1.500 dinara dok promotivna cena kod izdavača (traje do 30. decembra) iznosi 1.000 dinara.

Rama II - Artur Klark - Džentri Li
RAMA II – Artur Klark i Džentri Li