Projekat Očajnički pokušaj - Endi Vir

PROJEKAT OČAJNIČKI POKUŠAJ – novi roman Endija Vira

U novoustanovljenoj biblioteci „Stela“ izdavačke kuće Publik Praktikum, nedavno je objavljen prevod novog romana Endija Vira Projekat Očajnički pokušaj. Radnja romana smeštena je u bliskoj budućnosti i prati Rajlanda Grejsa, izvanrednog srednjoškolskog nastavnika, koji nakon što se probudi iz dugotrajnog sna, shvata da se nalazi u svemirskom brodu u dubokom svemiru.

Rajland je jedini preživeli u očajničkoj svemirskoj misiji koja predstavlja poslednju šansu za čovečanstvo. Međutim, on to ne zna. Ne može da se seti ni sopstvenog imena, a kamoli prirode svog zadatka ili načina na koji će ga izvršiti. Zna samo da je veoma dugo spavao. A kada se probudio, otkrio je da se nalazi milionima kilometara daleko od kuće i da mu društvo prave samo dva leša.

Članovi posade – njegovi prijatelji – mrtvi su, a nejasna sećanja mu se postepeno vraćaju. Rajland vremenom shvata da se suočava s gotovo nemogućim zadatkom, ali i da je jedini koji može da otkloni opasnost koja preti da uništi Zemlju i dovede do izumiranja naše vrste. Dok grabi kroz svemir u svojoj maloj svemirskoj letelici, mora da odgonetne zakukuljenu naučnu tajnu. Ipak, zahvaljujući neočekivanom savezniku, stiče povoljnije izglede za uspeh.

Delom naučna misterija, delom zadivljujuće međuzvezdano putovanje, Projekat Očajnički pokušaj je priča o otkriću, mozganju i preživljavanju, napisana ujedno na duhovit, zabavan, domišljat i naučno utemeljen način, kako se i očekuje od Endija Vira.

Knjigu je preveo Srđan Ladičorbić.

Endi Vir (1972) je popularni američki pisac naučne fantastike i bivši programer. Njegov roman Marsovac iz 2011. godine doživeo je četiri godine kasnije filmsku adaptaciju u režiji Ridlija Skota. Vir je 2016. godine ovenčan nagradom „Džon V. Kembel“ za najboljeg novog pisca, a njegov roman Projekat Očajnički pokušaj proglašen je od strane Goodreads-a za najbolje naučnofantastično delo 2021. godine. Iste godine roman se našao i u najužem izboru za prestižnu nagradu „Hugo.

Endi Vir - Projekat Očajnički pokušaj
PROJEKAT OČAJNIČKI POKUŠAJ – Endi Vir