Artur Č. Klark - Susret s Ramom

Novo izdanje romana SUSRET S RAMOM Artura Klarka

Čarobna knjiga je objavila novo izdanje kultnog naučnofantastičnog romana Susret s Ramom pisca, futuriste i vizionara Artura Č. Klarka, u prevodu Branka Vučićevića.

Radnja romana smeštena je u 22. vek i opisuje ulazak velikog objekta veštačkog porekla u Sunčev sistem. Tajanstveni artefakt savršeno cilindričnog oblika, dužine 50-ak kilometara i širine 20, astronomi su nazvali Rama. Dok se objekat kreće velikom brzinom kroz svemir, među Zemljanima se širi neizvesnost, nada, ali i strah od neizbežnog kontakta.

Priča je ispričana iz ugla grupe istraživača koji se pripremaju za prvi susret čovečanstva sa vanzemaljskom inteligentnom vrstom, u pokušaju da odgonetnu tajne misteriozne vanzemaljske letelice i daju odgovore na pitanja ko upravlja njome, zašto je došla i šta želi od nas? Ali kada Rama napusti Sunčev sistem, podjednako brzo kao što je i ušla u njega, čovečanstvo će imati mnogo više pitanja nego odgovora.

Klasično naučnofantastično delo o prvom kontaktu, Susret s Ramom, prvi put je objavljeno 1973. godine. Ovenčano je Britanskom nagradom za fantastiku, Memorijalnom nagradom „Džon V. Kembel“ i nagradama „Hugo“, „Nebula“, „Lokus“, „Jupiter“ i „Seiun“ za najbolji SF roman.

Artur Č. Klark (1917–2008) već se dugo smatra jednim od najvećih pisaca naučne fantastike svih vremena. Pored slavnog romana 2001: Odiseja u svemiru, među najznačajnijim njegovim romanima su Kraj detinjstva, Rajski vodoskoci, Matica Zemlja, Pesme daleke Zemlje i drugi. Njegova dela su u svetu prodata u više od stotinu miliona primeraka.

Artur Klark - Susret s Ramom
Artur Klark – SUSRET S RAMOM