Rajski vodoskoci Artura Klarka

Nova izdanja kultnih ostvarenja Artura Klarka

Čarobna knjiga je objavila nova izdanja kultnih ostvarenja Rajski vodoskoci i Grad i zvezde jednog od najvećih majstora naučne fantastike Artura Klarka.

Radnja romana Rajski vodoskoci (1979) smeštena je u 22. veku i opisuje izgradnju svemirskog lifta – džinovske strukture povezane sa satelitom u geostacionarnoj orbiti na visini od 36.000 kilometara, koja bi se koristila za podizanje korisnog tereta u svemir bez upotrebe raketa.

Za taj poduhvat zadužen je ostareli inženjer Vanemar Morgan. Ali pre nego što obavi zadatak, on će morati da reši hiljade tehničkih i ekonomskih problema, uz sve veće političke i religiozne tenzije u vezi sa tim složenim i važnim poduhvatom. A onda, poput božanskog gneva, nesreća zarobljava tim istraživača u maloj prostoriji na samom dnu još nezavršenog lifta, šest stotina kilometara iznad Zemljine površine.

Ovaj slavni, nagrađivani roman ne samo da obiluje briljantnim tehničkim pojedinostima, po kojima je njegov autor poznat, već pruža uvid i u drugačiju, poetičniju stranu Artura Klarka, pisca koji duboko promišlja nauku, religiju i čovekovo mesto u univerzumu.

Napisan daleke 1956. godine, roman Grad i zvezde predstavlja novu verziju Klarkovog prvog romana Ka spuštanju noći, u kojoj je autor revidirao prethodno delo i dopunio ga svim što je u međuvremenu naučio o pisanju. Ova majstorska vizija budućnosti smatra se jednim od njegovih najboljih ostvarenja.

U tami budućnosti, gde celokupno čovečanstvo živi u poslednjem postojećem gradu, samo jedan čovek dovoljno je hrabar da pronikne u tajne univerzuma.

Nakon što je istražila svemir i zavladala zvezdama, ljudska vrsta izgubila je okršaj protiv Osvajača i naterana je da se povuče u poslednji bastion čovečanstva – izolovani, visokotehnološki grad Dijaspar. Čovečanstvo, praktično besmrtno zahvaljujući bankama memorije koje omogućuju vaskrsenje, u Dijasparu živi već milenijumima.

A onda dolazi do anomalije: novo ljudsko biće je rođeno. Alvin je potpuno jedinstven i nije živeo ranije, ali to nije jedino što ga razlikuje od njegovih sunarodnika. Alvin se ne boji pustoši izvan grada i poseduje neutaživu želju da napusti Dijaspar, otisne se u istraživanje i shvati šta se zapravo desilo sa čovečanstvom nakon što im je uskraćen pristup zvezdama.

Obe knjige preveo je Zoran Živković.

Kultna SF ostvarenja Artura Klarka u novom izdanju