Zmajevi, Zmajke i Zmajčad - Rastislav Durman

Knjiga evropskih bajki o zmajevima u izboru Rastislava Durmana

Podelite sadržaj:

U izdanju Lagune objavljena je knjiga manje poznatih bajki evropskih naroda o zmajevima Zmajevi, zmajke i zmajčad u izboru novosadskog pisca fantastike, novinara i dramaturga Rastislava Durmana.

Iz bogate riznice maštanja, Durman je odabrao i preradio manje poznate bajke u kojima važnu ulogu imaju zmajevi, koji se razlikuju od priče do priče. Iz raznih krajeva i vremena, ove sage i danas čitaocu mogu da pokažu značaj prikazivanja sveta u kojem ima magije, odvažnosti i ljubavi.

Ova knjiga se razlikuje od ostalih i po tome što je autor u nekim trenucima šaljivo ukazao na zanimljiva mesta u pripovestima ili produžio grane priča koje su ostale nedorečene.

„Kada se pomene zmaj, obično se prvo setimo Tolkinovog Šmauga kako onako moćan spava na gomili blaga i sneva o zlu koje je počinio i onom koje će počiniti kada se probudi, ili nekog njegovog bezimenog rođaka koga ne interesuje ništa doli konzumacije devica, tamanjenja junaka, bljuvanja vatre i maltretiranja okoline. Ima takvih zmajeva, ali ima i drugačijih“, otkriva Durman.

„Uglavnom jesu zlice, ali mogu da budu i dobrice – u našoj su tradiciji, na primer pozitivni pošto čuvaju ljude od ala. Mogu da budu beskonačno hrabri, ali i nesigurni u sebe, pa i kukavice. Mogu da budu izuzetno pametni i lukavi, ali ima i onih naivnih i tupavih. Mogu da ne podnose ljude, ali i da budu raspoloženi da pomognu ne tražeći ništa zauzvrat. Mogu da budu sasvim neljudski, ali i ljudima nalik, sa ljudskim nevoljama kao što je, recimo, kako izaći na kraj sa strogom bakom. Kakvi god bili, od zmajeva se u bajkama isključivo očekuje da ih na kraju pobedi junak koji će posle da bude srećan i dugovečan, a da zmajeve niko ne pita šta oni o tome misle i da li bi voleli nešto drugo u životu“, kaže Rastislav Durman.

U knjizi je zastupljeno četrnaest bajki: „Čarobno jaje“, „Crni i najcrnji zmaj“, „Zmaj sa severa“, „Odvratni crv iz Spindelstonske jaruge“, „Na balu sa zmajevima“, „Četrdeset prinčeva i zmajevi“, „Tri zmajeva pera“, „Zmladić i Suncokletnik“, „Konj, jorgan i kovčeg velikog zmaja“, „Zmaj i njegova baka“, „Zmaj i siromašak“, „Zmaj koji je jeo mladoženje“, „Zmajev bakarni dvorac“ i „Zmajev rep“.

Knjigu Zmajevi, zmajke i zmajčad krase ilustracije Dobrosava Boba Živkovića.

Rastislav Durman (Senta, 1956) je pisac, scenarista, dramaturg, reditelj, producent, novinar i prevodilac. Završio je osnovne i postdiplomske studije književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Od 1973. objavio je u štampi i na radiju preko 1000 kratkih priča. A zanimljiv je podatak da je jedna („Prva pojava prave crne kutije“) izašla u tiražu većem od milion primeraka, budući da je bila uključena u antologiju Harija Harisona i Brusa Makalistera There Won’t Be War (1991) uz još 19 priča svetskih majstora naučne fantastike kao što su Isak Asimov, Frederik Pol, Kim Stenli Robinson, Džo Haldeman, Dž. G. Balard, Čarls Stros

Durman je autor tri televizijske serije, četrdesetak radio i TV drama, stotinak dokumentarnih filmova. Napisao je četiri knjige proze, kao i dva SF romana pod pseudonimom. Opus u naučnoj fantastici mu je bio zapažen i u periodici: Sirius, Alef, Politikin Zabavnik, Sirius B itd. Član je beogradskog Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ od ranih 1980-ih.

Rastislav Durman - Zmajevi, Zmajke i Zmajčad
Rastislav Durman – ZMAJEVI, ZMAJKE I ZMAJČAD