Krotitelji vremena - Miomir Petrović

Predstavljanje romana KROTITELJI VREMENA Miomira Petrovića – 15. juna

Promocija knjige Krotitelji vremena Miomira Petrovića biće održana u četvrtak 15. juna u 18 sati u Bukmarker kafeteriji knjižare Delfi SKC. O knjizi će, pored autora, govoriti i dr Nataša Gojković, filolog, i pisac Darko Tuševljaković.

Glavni junak romana Krotitelji vremena je Konstantin Ribićević, predratni konstruktor časovnika i specijalnih mašina astronomarijuma kojima se, pored vremena, određuju položaji planeta, plima i oseka. Tajna koju on pokušava da razluči  je pitanje postoje li paralelni tuneli vremena u kojima paralelno žive naše ličnosti.

Bogati beogradski advokat naručuje časovnik koji će odrediti tačan trenutak u godini kada se svet živih i svet mrtvih susreću. Želja naručioca je da još jednom ugleda svoju sestru koja je poginula u nesreći. Konstantin Ribićević prihvata ovu porudžbinu da bi pronikao u tajne ličnih, ali i političkih događaja u civilizacijskom trenutku u kome se oseća galopiranje jahača Apokalipse i Drugog svetskog rata.

„Vreme je opasan igrač i ono je jedan od glavnih likova i pokretača radnje u ovoj storiji koja u jednakoj meri koketira sa istorijskim romanom i magičnim realizmom u najboljem maniru Milorada Pavića ili Majkla Murkoka“, zapisao je Darko Tuševljaković o romanu Krotitelji vremena. „Potresne sudbine protagonista uhvaćenih u vremenski vrtlog usložnjavaće se i preplitati sve do neočekivanog, efektnog finala“.

Miomir Petrović (1972) je pisac, pripovedač, dramaturg, teoretičar umetnosti, teatrolog. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na Odseku za dramaturgiju; magistrirao na Odseku za teatrologiju na FDU; doktorirao na Odseku za interdisciplinarne studije na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Piše prozu, drame, kao i udžbenike kreativnog pisanja. Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda (1996), nagrade „Laza Кostić“ (2017) i Ordena „Vožda Đorđa Stratimirovića“ za doprinos srpskoj kulturi (2022).

Miomir Petrović - Krotitelji vremena
Miomir Petrović – KROTITELJI VREMENA