Darko Tuševljaković

Književno veče sa Darkom Tuševljakovićem povodom Andrićeve nagrade

Povodom obeležavanja dana kada je Ivi Andriću dodeljena Nobelova nagrada za književnost 1961. godine, u Spomen muzeju Ive Andrića u nedelju 10. decembra 2023. godine s početkom u 18 časova biće održano književno veče sa ovogodišnjim dobitnikom Andrićeve nagrade, Darkom Tuševljakovićem, autorom zbirke priča Hangar za snove. Sa laureatom će razgovarati profesorka Biljana Perić, a program će voditi Jovana Suvajdžić.

Andrićeva nagrada je jedna od najuglednijih književnih nagrada u Srbiji i dodeljuje se svake godine za najbolju zbirku priča ili pripovetku objavljenu tokom jedne kalendarske godine. Ove godine žiri je radio u sastavu: dr Branko Vraneš (predsednik), dr Mina Đurić i dr Marko Avramović.

U obrazloženju žirija navedeno je sledeće: „Darko Tuševljaković stvara intrigantan i autentičan pripovedni svet, koji obnavlja književne tradicije srpske fantastike. Piščeve distopijske vizije prožete su elementima horora, naučne leksike i filmske tehnike, premda uveliko prevazilaze okvire žanrovske proze. Knjiga Hangar za snove ističe se po liričnosti i ekspresivnosti izraza, bogatstvu imaginacije, duhovitom poigravanju sa horizontom očekivanja čitalaca i smislu za savremenost“.

Darko Tuševljaković je rođen 1978. u Zenici, BiH. Prvu priču je objavio 2002. godine u regionalnoj antologiji priređenoj u saradnji s Uneskom i od tada objavljuje kraću i dužu prozu u raznim časopisima i antologijama u zemlji i regionu. Godine 2004. dobio je nagradu „Lazar Komarčić“ za najbolju novelu. Dosad je objavio tri zbirke priča (Ljudske vibracijeNaknadne istine i Hangar za snove), kao i četiri romana (Senka naše željeJazJegermajster i Uzvišenost). Dela su mu se našla u užim i najužim izborima za NIN-ovu Vitalovu nagradu. Za roman Jaz dobio je 2017. Evropsku nagradu za književnost, a za zbirku priča Hangar za snove pripala mu je Andrićeva nagrada 2023 godine. Živi u Beogradu i radi kao urednik i prevodilac.

Organizatori književne večeri sa Darkom Tuševljakovićem naglašavaju da je broj sedišta u Spomen muzeju Ive Andrića ograničen i da je potrebno rezervisati mesto putem mejla muzejiveandrica@mgb.org.rs ili na broj telefona 011/3238397. Ulaz je slobodan.

Hangar za snove - Darko Tuševljaković
HANGAR ZA SNOVE – Darko Tuševljaković