Kormak Makarti

Preminuo pisac romana PUT Kormak Makarti

Pisac Kormak Makarti preminuo je danas u svom domu u Santa Feu, u Novom Meksiku, u 89. godini.

Vest o smrti potvrdio je njegov izdavač, piše Daily Mail.

Kormak Makarti, čije je pravo ime Čarls, rođen je na Roud Ajlendu, a odrastao je u Noksvilu, u američkoj saveznoj državi Tenesi.

Napisao je deset romana, za koje je dobio više od petnaest nagrada, kako američkih tako i međunarodnih, uključujući Nacionalnu književnu nagradu 1992. godine i Pulicerovu nagradu za književnost 2006. godine.

U svojim delima bavio se prevashodno najvažnijim egzistencijalnim temama, a njegov stil pripada postapokaliptičnoj i južnjačkoj gotici, jedan je od prepoznatljivijih u američkoj književnosti.

Prvi roman, Čuvar voćnjaka, objavio je 1965. godine, a neka od njegovih najpoznatijih dela su Svi ti lepi konji, Krvavi meridijan, Nema zemlje za starce i Put.

Za potonji roman Makarti je 2006. godine dobio Pulicerovu nagradu, a 2009. je prema istom delu snimljena veoma uspešna filmska adaptacija.

Radnja romana Put događa se u predelima opustošene postapokaliptične Amerike i prati oca i sina u očajnickoj borbi da prežive, prikazujući njihov odnos kao grčevitu potrebu da se sačuva vera u smisao života, u dobrotu i humanost. U svetu u kojem više nema boga, nade i ljubavi, njih dvojica poslednji nose plamen čovečnosti u sebi.

Kormak Makarti - Put
Kormak Makarti – Put