Igra prestola

Počelo snimanje četvrte sezone TV serije “Igra prestola”

Igra prestolaOvog leta je počelo snimanje četvrte sezone fantastičnog dramskog spektakla “Igra prestola” u originalnoj produkciji HBO-a. Snimanje se vrši na lokacijama u Severnoj Irskoj, Hrvatskoj i na Islandu, a serija će premijerno biti emitovana na proleće 2014. godine.

Četvrta sezona “Igre prestola” obuhvatiće drugu polovinu treće knjige iz ciklusa epske fantastike “Pesma leda i vatre” Džordža R.R. Martina.

Ekranizaciju čekaju još dva napisana Martinova romana (“Gozba za vrane” i “Ples zmajeva”), a ovaj slavni pisac trenutno radi na pisanju šeste knjige, “Vetrovi zime”. Prema njegovim procenama ciklus bi trebalo da bude okončan sedmom knjigom, koja će nositi naziv “San o proleću”.

Kako piše na sajtu HBO-a, adaptacija “Gozbe za vrane” mogla bi se pokazati nešto zahtevnijim zadatkom nego što je bila adaptacija treće knjige “Oluja mačeva”. “Gozba za vrane” uvodi nova lica pa je manje pažnje posvećeno omiljenim likovima -Tirionu, Deneris i Džonu. Pošto se događaji četvrte i pete knjige velikim delom preklapaju, serija će istovremeno pratiti obe kako bi se osigurala hronološka konzistentnost.

Kad su ga pitali o radnji četvrte sezone serijala, izvršni producent Dejvid Beniof je rekao: “Ne mogu vam tačno reći koje delove ćemo zadržati, a koje odbaciti. Već smo došli do tačke gde imamo ogroman broj likova, posebno u trećoj sezoni gde upoznajemo puno novih. Zbog budžeta i vremena trajanja same epizode, nemoguće je obraditi svaki detalj radnje, posvetiti pažnju svakom liku, svakih nekoliko minuta skakati na 30-ak različitih likova koji se nalaze na različitim mestima. To je zamka u koju se lako može upasti i mi ćemo se potruditi da je izbegnemo.”

Njegovog kolegu Dena Vajsa više brine hoće li Martin svoj ciklus uspeti da završi na vreme ili će ga serija dostići radnjom. Taj problem su fanovi istakli čim je serija dobila zeleno svetlo za snimanje prve sezone. Martinu je za poslednju, petu knjigu trebalo pet godina, a objavljena je 2011.

Sam Džordž Martin nije izrazio zabrinutost. Izjavio je da kreatori serijala imaju dovoljno materijala da bez problema dalje snimaju seriju: “Još uvek sam u prednosti zbog nekoliko velikih romana koji još nisu ekranizovani. Ukoliko kreatori uključe celokupnu radnju knjiga, neće moći da me stignu. U suprotnom nas očekuju vrlo zanimljivi razgovori.”