Milorad Pavić

Pavićevi rukopisi u Narodnoj biblioteci Srbije

Milorad PavićNacionalna biblioteka Srbije prvi put je predstavila javnosti dragocenu rukopisnu građu i predmete Milorada Pavića koji se čuvaju u Legatu ovog čuvenog srpskog naučnika, pisca i akademika – javlja B92.net.

U okviru aktivnosti na jačanju saradnje sa najznačajnijim institucijama kulture u Srbiji, Narodna biblioteka Srbije nastavlja uspešnu saradnju sa Legatom Milorada Pavića. Nakon objavljivanja dela “Kutija za pisanje” Milorada Pavića, nacionalna biblioteka izlaže dragocenu rukopisnu građu i predmete koji se čuvaju u Legatu ovog čuvenog srpskog naučnika, pisca i akademika.

Javnosti će prvi put biti predstavljena jedna od ukupno dve sveske rukopisa “Hazarskog rečnika”, planetarne knjige koja je promenila kanone srpske i svetske književnosti. Posetioci će imati priliku da pogledaju i probni otisak “Hazarskog rečnika” sa dirljivom posvetom Pavićevoj životnoj saputnici, književnici Jasmini Mihajlović, dve olovke kojima je pisac potpisivao svoje knjige i pisao u svojim beležnicama, kao i njegovu lulu sa držačem koja je bila prepoznatljiv detalj piščeve pojave. Pored navedenih rukopisa i predmeta, javnosti će biti predstavljeno i prvo štampano izdanje “Hazarskog rečnika” objavljeno 1984. godine iz fonda Narodne biblioteke Srbije.

Dragoceni rukopisi i predmeti Milorada Pavića biće izloženi do 30. septembra tekuće godine u specijalnoj komori koja se nalazi u holu ispred Centralne čitaonice nacionalne biblioteke.