Dušan Belča

Preminuo vršački pisac i kulturni poslenik Dušan Belča

Juče je u 85. godini preminuo Dušan Belča, poznati vršački pisac i kulturni poslenik, autor više od pedeset književnih ostvarenja, među kojima i brojnih dela iz domena fantastike.

Dušan Belča je rođen 1938. godine u Dobrici, u Banatu. Gimnaziju je završio u Vršcu, a godine 1961, diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na Grupi za jugoslovensku i svetsku književnost. Ceo svoj radni vek proveo je u Gradskoj biblioteci u Vršcu, kao bibliotekar i upravnik.

Počeo je da objavljuje još kao gimnazijalac, od 1955. godine u „Mladoj kulturi”, „Našem vesniku”, „Omladini” i „Letopisu Matice srpske”. Prvu knjigu, pesničku zbirku Močvari, objavila mu je Matica srpska 1958. godine.

Napisao je oko 50 knjiga, pripovedaka, romana, pesama i poema, eseja, dramskih tekstova, dokumentarne proze, literature za decu, radio i tv-scenarija, publicističkih i istorijskih priloga, bio je urednik i izdavač, osnivač Kluba pisaca u Vršcu, osnivač Književne opštine Vršac, kao i Zajednice autora „Ugao”, „Vršačka kula”, „Đakov vrh”, kao i edicije „Ugao”, „Vršac ’94.”, „Milekerove sveske” i „Ugao Steriana”

Autor je Pesničkih zbirki: Močvari, Mirno vreme, Smrt jedne slike, Aporije, Telo na kiši, Portretu u napuštenim sobama, Vrata do vrata i Kanon Svetom Teodoru Vršačkom i poema Parabola o močvari. Napisao je romane: Dnevnik o Antoniju, Za Elizu, i Kolaps, pripovetke: „Smrt Antonija Mihajlovića” (četiri sveske), „Osuđeni” i „Blago pod Vršačkom kulom”, „Vršačke legende”, i četiri sveske „Vršačkog dekamerona”.

Napisao je pet romana za decu: Legenda o belom, Prijatelj sa daleke planete, Princ sedamnaeste planete, Igra sa zvezdama i Tajna vršačkih patuljaka.

Objavio je i ciklus naučno-fantastičnih romana pod imenom Ch. A. Bell: Rat za Andromedu 17, Planeta opčinjenih, Galaktička staza, Lov na planeti Gibon, Povratak Kiborga, Obračun kod crne jame, Povratak Atlantide, Letovanje na Silenu, Igra među asteroidima, Duhovi Kaus Medijusa, kao i zbirke eseja: Povratak u zavičajni predeo i Beleške u vrtu.

Dokumentarne, radio i televizijske drame: Dugo putovanje kralja Gambrinusa, Balada o Siniši i mangupu, Vuk i Vrščani, i desetak scenarija za dokumentarne filmove.

Objavio je i više knjiga o Vršcu i Banatu: Vršac za sva vremena, Panorame, panoptikumi, pokretne slike, Mala istorija Vršca, Sentimentalne šetnje kroz Vršac, Ulice i trgovi Vršca od 18. do 21. veka, Vršac u 18. veku, Sentimentalno putovanje kroz južni Banat

Nagrađivan je kao pripovedač, pisac za decu i bibliotekar.

Sahrana će biti obavljena u subotu 16. decembra u 13 časova na groblju u Vršcu.

Biografija preuzeta sa sajta izdavačke kuće Prometej.

Dušan Belča
Dušan Belča