Milorad Pavić

PAVIĆEVI DANI između dva Božića u Beogradu

U čast književnika Milorada Pavića, izdavačka kuća „Kosmos“, koja je njegova dela oživela u novom ruhu, od 26. decembra do 7. januara organizuje „Pavićeve dane“.

O najboljim stranicama Pavićeve proze posetiocima knjižare „Kosmos“ na Novom Beogradu govoriće prof. dr Aleksandar Jerkov i njegovi gosti.

Prve večeri govorio je pisac i profesor emeritus Sava Damjanov, Pavićev nekadašnji asistent i naslednik na katedri, dok će danas o piščevom stvaralaštvu govoriti esejista i teoretičar Jovica Aćin. Uz parfem iz Pavićeve priče u četvrtak 28. decembra govoriće profesorka Mina Đurić, a veče će zatvoriti njegova životna saputnica Jasmina Mihajlović.

„Pavićevi dani“, koji se održavaju između dva Božića, završiće se polaganjem najnovijeg izdanja Pavićevog romana na tajno mesto u biblioteci. Publika će videti snimak skrivanja knjige, a onaj ko je pronađe naći će u njoj i zapis o jednoj književnikovoj tajni.

Milorad Pavić je bio pesnik, literata, istoričar književnosti, kulture uopšte, univerzitetski profesor, prevodilac i akademik. Njegovo delo Hazarski rečnik – roman-leksikon u 100.000 reči otvorilo je put srpske književnosti u svetu. Takođe iz njegovog pera nastala su kultna dela Predeo slikan čajem, Poslednja ljubav u Carigradu, Gvozdena zavesa, Konji Svetog Marka.

Pisao je bajkovito, preplićući mitove, predanja, realne i sasvim izmaštane istorijske ili pseudoistorijske izvore. Reditelj Dragan Marinković ekranizovao je njegov roman Vedžvudov pribor za čaj 1993. godine kao film Vizantijsko plavo, a Hazarski rečnik oživele su kultne evropske pozorišne trupe izvodeći ga kao predstavu i balet u Belgiji i Danskoj. Pavićevi tekstovi poslužili su i za izradu stripova.

Naredne godine navršava se 15 godina od smrti akademika Milorada Pavića. Književnik je preminuo 30. novembra 2009. u Beogradu, u 81. godini. Pavić je Beogradu zaveštao sve svoje rukopise, knjige, arhivu i biblioteku od više hiljada naslova. Njegov spomenik se nalazi u srcu Beograda, na Tašmajdanu, a uspomenu na njega čuva Jasmina Mihajlović.

Izvor: Kurir.rs

Hazarski rečnik - Milorad Pavić
PAVIĆEVI DANI od 26. decembra do 7. januara