Vulverin 1

23 strip epizode Vulverina u jednoj knjizi

Vulverin 1Izdavačka kuća “Čarobna knjiga” je pre godinu dana pokrenula ediciju “Olovka, tuš i pero” posvećenu izuzetnim delima stripske umetnosti. U biblioteci su do sada objavljena posebna tzv. “essential” izdanja, u kojima je objedinjeno po dvadesetak strip epizoda najpoznatijih “Marvelovih” junaka: “Osvetnici 1”, “Čudesni Spajdermen 1”, “Srebrni letač 1”, “X-Men 1”, “Iron Man 1”, a odnedavno ovoj skupini pridruženo je i istorodno izdanje “Vulverin 1”.

Ova obimna i za ljubitelje devete umetnosti jedinstvena publikacija, na 550 strana donosi prve 23 epizode stripa o tajanstvenom superjunaku čije kosti prožima adamantijum – veštački stvoreni neuništivi metal. Vulverin je toliko star da je video kada je Teodor Ruzvelt postao predsednik SAD, ima nesalomive kosti, izuzetna čula, a svaka povreda na njemu zarasta neverovatnom brzinom. On se bori za one koji ne mogu da se brane, kako u betonskoj džungli Njujorka, tako i u mračnoj utrobi jugoistočne Azije, dok se istovremeno trudi da zauzda čudovište u sebi.

Zastupljene epizode objavljene su od kraja 1988. do aprila 1990. godine. Njihovi autori su poznati majstori stripa: Kris Klermont, Džon Bušema, Piter Dejvid, Arči Gudvin i Džon Bern, a prevod na srpski jezik su uradili Zvezdana Šelmić i nagrađivani pisac fantastike Darko Tuševljaković.