Dejvid Gemel - Kralj iza zatvorene kapije

Drugi roman iz “Drenajskog ciklusa” Dejvida Gemela

Dejvid Gemel - Kralj iza zatvorene kapije“Laguna” je objavila drugi roman epske fantastike Dejvida Gemela “Kralj iza zatvorene kapije”. Knjiga je premijerno objavljena 1985. godine, godinu dana nakon slavne “Legende”.

Radnja je smeštena u istom univerzumu kao “Legenda” ali stotinu godina kasnije i ne predstavlja nastavak u uobičajenom smislu reči. Glavni junak iz prve knjige, Drus, odavno je mrtav i tek u nekoliko navrata se spominje u “Kralju iza zatvorene kapije”. Ceo “Drenajski ciklus” karaktereističan je po tome što je mali broj likova zastupljen u više od jedne knjige, a vremenske distance između romana ponekad iznose i po više od stotinu godina, dajući serijalu uverljivu epsku i istorijsku esenciju.

Pun vek je prošao otkako je najveći drenajski heroj Drus odbranio moćnu tvrđavu Dros Delnok. Drenajci su sada suočeni sa novom opasnošću – ludim carem čiju izopačenu volju u dela sprovode spojaci, čudovišta napola ljudi a napola životinje, i Mračni templari, ratnici sveštenici čije veštine nemaju premca. Drenajci su nemoćni pred njihovom najezdom. Jedan čovek, otpadnik i polutan koga Drenajci mrze zbog nadirske krvi, a Nadirci zbog drenajskog porekla, jedini ima plan kako da uništi cara. Jedan čovek protiv armija haosa. On je Tenaka-kan – Princ Senki.

Dejvid Gemel (1948-2006) nekadašnji novinar i urednik, napisao je trideset četiri romana, što herojske, što istorijske fantastike, raspoređenih u nekoliko serijala (“Drenajski cklus”, “Kamenovi moći”, “Rigante” itd). Njegova dela prikazuju nasilje, ali takođe istražuju teme časti, odanosti i iskupljenja. Do sada su prodata u više od milion primeraka širom sveta, a prodaju se i dalje.