Džon Skalzi

Dodeljene “Hugo” i “Džon V. Kembel” nagrade

Podelite sadržaj:

Džon SkalziProteklog vikenda je u San Antoniju održana 71. Svetska konvencija naučne fantastike, tokom koje je tradicionalno priređena svečana dodela “Hugo” nagrada za najbolja žanrovska književna ostvarenja objavljena u prošloj godini.

“Hugo” nagrada za najbolji SF roman pripala je naslovu “Redshirts” Džona Skalzija. U ovom ostvarenju Skalzi je dekonstruisao “Star Trek” mitos kroz komičnu priču o posadi svemirskog broda koja otkriva da se nalazi u televizijskoj seriji.

Za najbolju novelu proglašeno je delo “The Emperor’s Soul” Brendona Sandersona, koji je domaćim čitaocima poznat po serijalu epske fantastike “Red magle” i angažmanu na pisanju završnice serijala “Točak vremena” preminulog Roberta Džordana.

Nagrada za najbolju noveletu pripala je Pet Kedigen za “The Girl-Thing Who Went Out for Sushi”, dok je nagrada za najbolju kratku priču, zahvaljujući proznom ostvarenju “Mono no Aware”, otišla u ruke Kena Liua.

Pored “Hugo” nagrade, na Svetskoj konvenciji fantastike dodeljena je i “Džon V. Kembel” nagrada za najboljeg novog profesionalnog pisca fantastike. Ovo laskavo priznanje dodeljeno je Mur Laferti, autorki blogova “Geek Fu Action Grip” i “I Should Be Writing”.

Kompletnu listu nominovanih i nagrađenih možete pogledati na forumu Art-Anima.