LEGENDE DANAŠNJICE - Pjer Kristen i Enki Bilal

LEGENDE DANAŠNJICE Pjera Kristena i Enkija Bilala

U izdanju Stalkera objavljena je knjiga Legende današnjice, koja sadrži tri strip albuma Pjera Kristena i Enkija Bilala nastala sredinom 70-ih godina prošlog veka: „Krstarenje zaboravljenih“, „Kameni brod“ i „Grad koji nije postojao“.

Radom na pomenutim stripovima započeta je plodna saradnja između tada već etabliranog scenariste Kristena i mladog crtača Enkija Bilala, koji će ubrzo potom skrenuti pažnju ljubitelja devete umetnosti i stručne javnosti, i postati jedan od najautentičnijih glasova savremenog francuskog stripa.

Zajedničko za sva tri strip albuma obuhvaćena Legendama današnjice je to da donose po jednu zasebnu, nadrealnu priču. A u svakoj od njih, kao zajednički element, javlja se misteriozni lik s nejasnim identitetom. To je neka vrsta anđela čuvara, koji je učestvovao u svim sukobima i revolucijama. U pričama je on lutalica, ribar, štićenik bogate naslednice. Sveprisutan je, ali njegov uticaj na ishod priča nije lako odrediti.

Sve tri priče prikazuju društvenu panoramu 1970-ih godina, kritikuju uticaj medija i vojne kontrole, bune se protiv zakona tržišta, osuđuju društvo podeljeno na klase.

Na pozornici između utopije i antiutopije, junake ovih priča pratićemo krećući se između politike i ideologije, fantazije i nauke, tragedije i crne komedije. Ove razigrane legende mogu se i danas čitati kao aktuelno delo, premda svet u kojem su nastale više ne postoji.

Legende današnjice prvi put su objavljene u integralnom izdanju 2002. godine. Ovo je njihovo prvo objavljivanje na srpskom jeziku, a za prevod se pobrinuo Branimir Glumac.

Izdanje sadrži 168 kolor strana. Tvrdog je poveza. Redovna cena je 3.450 dinara, dok je promotivna cena za narudžbine izvršene do 25. novembra preko sajta izdavača 2.750 dinara.

Pjer Kristen (1938) francuski strip scenarista. Nakon što je diplomirao na Sorboni, nastavio je postdiplomske studije političkih nauka i postao profesor francuske književnosti na Juta Univerzitetu u Solt Lejk Sitiju. Po povratku u Francusku 1967. godine, zajedno sa Žan-Klodom Mezijerom počinje saradnju na naučnofantastičnom serijalu „Valerijan i Lorelina“ (prema kome je Lik Beson 2017. godine snimio film). Napisao je nekoliko romana i filmskih scenarija.

Enki Bilal (1955) francuski strip autor, poreklom iz Jugoslavije. Rođen je u Beogradu, a sa navršenih deset godina seli se u Pariz. U tinejdžerskom dobu njegov crtački talenat prepoznaje Rene Gosini, koji mu pruža podršku u radu. 1975. godine započinje saradnju sa scenaristom Pjerom Kristenom. Najpoznatiji je po trilogiji Nikopol (1980-1992), po kojoj je 2008. godine napravljena video igra Nikopol: Secrets of the Immortals. Za tu trilogiju, Bilal je napisao celokupan tekst i crteže. Režirao je četiri filma, među kojima i visokobudžetni Immortel (2004).

LEGENDE DANAŠNJICE - Pjer Kristen i  Enki Bilal
LEGENDE DANAŠNJICE – Pjer Kristen i Enki Bilal