Valerijan i grad hiljadu planeta

”Valerijan” novi film Lika Besona predstavljen u San Dijegu

Nedavno je na Comic-Con-u u San Dijegu, upriličeno predstavljanje novog filmskog projekta Lika Besona „Valerijan i grad hiljadu planeta“, čija se premijera očekuje 21. jula 2017. godine.

Film je zasnovan na omiljenom Besonovom stripu „Valerijan“ Pjera Kristina i Žan-Kloda Mezijera, objavljivanog od 1967. do 2010. godine.

„Valerijan“ je epska SF avantura, nastala pod uticajem klasične naučno-fantastične literature, čija nas radnja vodi u 28. vek. Čovečanstvo je otkrilo način putovanja kroz vreme, a glavni protagonisti, specijalni agenti Valerijan i Lorelin, imaju zadatak da se bore protiv temporalnih paradoksa koje izazivaju odmetnuti putnici kroz vreme.

U Besonovom filmu, jedna od misija specijalne agente vodi na ogromnu svemirsku stanicu Alfa na kojoj u miru i harmoniji žive ljudi i hiljade različitih vanzemaljskih vrsta. Ova brzorastuća svemirska kolonija ima preko sedamnaest miliona stanovnika koji ujedinjuju svoje talente, tehnologije i sredstva za boljitak celokupne zajednice. Nažalost, ne dele svi te ciljeve. Nevidljive sile su na delu, dovodeći našu vrstu u opasnost.

Premijera filma ''Valerijan i grad hiljadu planeta'' očekuje se 21. jula 2017. godine
Premijera filma ”Valerijan i grad hiljadu planeta” očekuje se 21. jula 2017. godine

Beson je istakao da je ekranizacija „Valerijana“ do sada najveći izazov u njegovom profesionalnom životu. On je tokom panela u San Dijegu predstavio sedmominutni snimak, skice ambijenata u kojima se radnja filma odvija, skice letelica i vanzemaljaca. A sudeći prema reakcijama prisutne publike i novinara, na najboljem je putu da ljubiteljima fantastike pruži još jedan nezaboravni filmski užitak.

Slavni francuski reditelj je otkrio da je sa Mezijerom još 1998. godine — nakon uspešno privedene saradnje na filmu „Peti element“ — razgovarao o mogućnostima ekranizacije stripa, ali da se od toga odustalo zbog zahtevnosti samog poduhvata. Deset godina kasnije, razvoj kompjuterske tehnologije doprineo je stvaranju neophodnih uslova za realizaciju ovog ambicioznog projekta. Ipak, Beson je nakon odgledanog Kameronovog „Avatara“ ponovo odustao, shvativši da još uvek nije spreman da iznese dovoljno kvalitetno ostvarenje. Konačno, pre tri godine krenuo je sa intenzivnim pripremama.

Zanimljivo je da će se u filmu pojaviti svega pet likova koje će tumačiti ljudi, dok će desetine ostalih junaka biti pripadnici raznoraznih vanzemaljskih vrsta.

Naslovna uloga pripada Dejnu Dehanu, Kara Delevinj tumači ulogu Valerijanove crvenokose pratilje Lorelin, a Klajv Oven će igrati komadanta Aruna Filita. Pored njih u filmu će se pojaviti Itan Hok i pop-zvezda Rijana, čija će rola, prema Besonovim rečima, biti uvrnuta, veličanstvena i potpuno neočekivana.

Lik Beson
Lik Beson