Hari Poter i ukleto dete

Knjiga ”Hari Poter i ukleto dete” već obara rekorde

Iako će se u rukama čitalaca naći tek od ponoći 31. jula, nova knjiga Džoane K. Rouling „Hari Poter i ukleto dete“ već je knjiga s najvećom pretprodajom u Americi, objavo je američki izdavač „Barns end Noubl“.

Nove avanture Harija Potera, koje će čitaoci pratiti posle devet godina od poslednje knjige o neobičnom dečaku, nisu klasična naracija, već maltene scenario za predstavu o mladom čarobnjaku koja se premijerno izvodi u Londonu 30. jula.

Prema zamisli autorke, radnja predstave se dešava 19 godina posle onoga što se zbilo u knjizi „Hari Poter i relikvijem smrti“, Poter radi u Ministarstvu magije, ima troje dece i bori sa svojom prošlošću.

Roulingova je odlučila da objavi knjigu zbog svih koji nisu bili u prilici da pogledaju predstavu u Londonu. Pozorišni komad rasprodat je do maja 2017. godine, i biće najava ekranizacije knjige „Fantastične zveri i gde ih naći“ koji će publika gledati na bioskopskom platnu od novembra, a prati i otvaranje tematskog parka Harija Potera u Univerzalovom studiju u Los Anđelesu, prenosi Rojeters.

U knjižari na internet sajtu Amazon takođe kažu da je pretprodaja štampane knjige i njene elektronske forme nezapamćena u Americi. Urednica Amazon Books Seira Villson kaže da je izlazak osme knjige o Hariju Poteru veliki dan za obožavatelje i da će mladi novom formatu priče pristupiti bez problema, pokušavajući da i sami tumače uloge.

Dogodovštine čarobnjaka iz Hogvortsa, opisane u sedam knjiga prodate su u više od 450 miliona primeraka širom sveta, i prevedene na 79 jezika. Ova fantastična filmska franšiza zaradila je do sada sedam milijardi dolara.

(izvor: Tanjug)