Novo izdanje “Čudnog slučaja doktora Džekila i gospodina Hajda”

Izdavačka kuća “Makondo” je objavila novo izdanje klasika R.L. Stivensona “Čudni slučaj doktora Džekila i gospodina Hajda”.

U dobro poznatoj priči napisanoj polovinom 19. veka, Stivenson govori o dobronamernom, uglađenom doktoru Džekilu koji dolazi do otkrića koje će mu omogućiti privremeno preobražavanje u čudovišnog gospodina Hajda. Vremenom, mračna strana doktorove ličnosti, počinje da preovladava, da bi konačno preuzela kontrolu u potpunosti.

Osim novog prevoda za koji se pobrinuo Bojan Bosnić, ovo luksuzno opremljeno izdanje obogaćeno je ilustracijama Ivice Stevanovića, kao i pogovorom Dejana Ognjanovića, čoveka koji je doktorirao na tezi “Istorija poetike horor žanra u anglo-američkoj književnosti”, a koji u završnom delu navedenog teksta kaže sledeće:

“Stivenson je bio među prvima koji su dali opipljiv i upečatljiv oblik novoj vrsti strahova – hororu koji nije više, poput klasičnog gotika, bio zasnovan na prevaziđenom sujeverju, već je bio ukorenjen u aktuelnim, savremenim saznanjima o prirodi sveta i čovekovom mestu u njemu. Paralelno sa folklorom i mitom, moderni horor svoje uporište ima i u nauci, a afektivni horor biva sve više spojen sa kognitivnim. Moderni horor nije samo proza emocije nego, sve više, i proza ideja, a knjiga koju držite u rukama jedan je od najboljih dokaza toga. Uspeli amalgam klasičnog i modernog, arhetipskog i savremenog, bajkovitog i naučnofantastičnog, racionalnog i košmarnog, sproveden majstorskim Stivensonovim pripovedačkim umećem, učinio je ‘Čudni slučaj dr Džekila i g. Hajda’ jednim od trajnih klasika horor književnosti.”

“Čudni slučaj doktora Džekila i gospodina Hajda” otvara “Makondovu” ediciju “Liga izuzetnih džentlmena”, u okviru koje će biti objavljena i preostala četiri prozna ostvarenja na kojima se bazira čuveni istoimeni grafički roman Alana Mura – “20.000 milja pod morem”, “Drakula”, “Nevidljivi čovek” i “Rudnici kralja Solomona”.