Dž.K. Rouling ne voli fantastiku

Dž.K. RoulingIako je stvorila jednog od najpopularnijih junaka u svetu fantastike, spisateljica Džoan Ketlin Rouling zapravo ne voli fantastičnu i SF literaturu, otkriva PISB. U nedavnom intervjuu za Njujork Tajms, žena koja je napisala serijal o Hariju Poteru, je upitana da li postoji neka “književna scena” kojoj ne bi dozvolila da joj dosađuje?

“To nije izraz kojeg koristim jer je moj čitalački ukus prilično katolički. Ne čitam ženskadijsku literaturu, fantaziju ili naučnu fantastiku, ali svakoj knjizi ću dati šansu ukoliko mi je pod rukom i imam pola sata koje treba da ubijem. Iako ima dosta prednosti, jedna od stvari koju zameram čitačima elektronskih knjiga je to što oni ukidaju potrebu odlaska u strane knjižare i lutanja pokraj polica tražeći nešto za čitanje. Na taj način sam našla neke dragulje, mada i katastrofe od knjiga – ali i jedno i drugo može biti zabavno”, kaže Roulingova.

Sedam knjiga o Hariju Poteru je prodato u tiražu od 450 miliona primeraka, dok je osam filmova snimljenih po njima u svetu ostvarilo zaradu od skoro osam milijardi dolara. Nije loše za nekoga ko ne čita fantastiku.