Fama o biciklistima - Svetislav Basara

Novo izdanje Basarine “Fame o biciklistima”

Fama o biciklistima - Svetislav BasaraJedan od najboljih romana druge polovine 20. veka u srpskoj književnosti, “Fama o biciklistima” Svetislava Basare, doživeo je novo izdanje zahvaljujući izdavačkoj kući “Laguna”.

Ova saga o tajnom društvu Evanđeoskih biciklista Ružinog krsta ne predstavlja tipičan roman, već pre zbornik tekstova, spaljenih i izgubljenih rukopisa, tajnih znanja, mistifikacija, teorija zavera, lažnih citata, kritike društvenog sistema i analiza istorijskih činjenica, protkanih parodijom, metafizikom i fantastikom.

Prema rečima Davida Albaharija “Fama o biciklistima” je istovremeno istorijski kalambur i izuzetno ozbiljna analiza istorijskih zbivanja, filozofsko-religijski traktat i parodija ideološkog mišljenja, mešavina stvarnog i nestvarnog, poigravanje sa celokupnim književnim nasleđem i razbijanje pripovednih strategija.

Prvi put “Fama o biciklistima” je objavljena 1986. godine i od strane tadašnje književne kritike dočekan je veoma oštro. Iako se radi o delu koje se smatra jednim od najboljih srpskih književnih ostvarenja napisanih u poslednjih 30 godina, ovu knjigu su zbog političke nepodobnosti mimoišle sve važnije nagrade.

“Fama o biciklistima” je 2009. godine prevedena na engleski jezik i objavljena u ediciji “Srpska proza u prevodu” izdavačke kuće “Geopoetika”.