Fedor Berezin

Naučna fantastika na ukrajinskom frontu

Fedor BerezinKijev, SAD i EU optužuju ruskog predsednika da separatistima na istoku Ukrajine obezbeđuje novac, ljudstvo i naoružanje. A ima i onih koji tvrde da Putin koristi i neuobičajena sredstva kao što je naučna fantastika – piše Dojče vele.

Za Fedora Berezina, zamenika vojnog komandanta proruskih separtista, mnogi bi rekli da uopšte ne liči na vojskovođu i da tako tih i sa naočarima klasičnog zaluđenika za naučnu fantastiku odudara od ostatka mišićavih i brutalnih pobunjenika na istoku Ukrajine. “Fedor Berezin je zapravo pisac naučne fantastike”, objašnjava za Dojče vele Keti Jang, analitičarka ruskog porekla. “Tako sad imamo interesantan fenomen u kojem pisac naučno fantastičnih priča učestvuje u pravim ratnim igrama”, dodaje Jang.

Ono što je još interesantnije, kaže Jange, jeste činjenica da je Berezin o ukrajinskom konfliktu pisao pet godina pre nego što će se on i dogoditi. Tako su se jezive vizije tog eksperta za plazma topove, egzoskeletna odela i mehanizovana čudovišta, zapravo obistinile. Ali Berezin nije jedini prorok iz redova poklonika naučne fantastike koji se bavio tom tematikom.

Poslednjih godina objavljen je čitav niz što ruskih što ukrajinskih futurističkih trilera na sličnu temu. Postoji mnogo dela koja opisuju plemenitu rusku borbu protiv najezde sa Zapada. Jedan ukrajinski, prozapadno orijentisani političar čak optužuje Kremlj da stoji iza takvog trenda u literaturi, ohrabrujući pojavu čitave poplave knjiga kojima se ideja o ratu protiv zapadne Ukrajine čini prihvatljivom. Tim povodom Džejms Šer sa Oksfordskog univerziteta kaže: “Putin i ljudi oko njega, iz bezbednosnih i obaveštajnih krugova, shvataju da ukoliko želite da postignete svoj cilj, bilo u miru ili ratu, morate da spojite različita polja aktivnosti. Radi se o tome da ubedite one oko vas i druge ljude da prihvate i usvoje jednu priču.”

Fantazije za koje je bolje da se nikada ne ispune

Ni poklonici naučne fantastike sa Zapada nisu zatečeni. Upotreba naučne fantastike i njene predskazivačke moći kao političkog sredstva koristi se na obe strane. Tako je Džordž Orvel iskoristio svoju futurističku novelu 1984. da upozori na opasnosti od totalitarizma. Grejem Slejt, kritičar i stručnjak za naučnu fantastiku, ukazuje da je upravo ta oblast predskazala neke od ključnih tehnoloških napredaka: „Geostacionarne satelite za komunikaciju na koje se trenutno oslanjamo, prvi put je predstavio Artur Klark još 1945. godine u svojim tehničkim nacrtima.“

Isto važi i za pojedinu važnu vojnu opremu: „Engleski pisac Džordž Vels 1903. godine objavio je priču pod nazivom The Land Ironclads, u kojoj se predviđaju oklopljeni tenkovi, prvi put upotrebljeni u Prvom svetskom ratu, više od deceniju kasnije.“

U međuvremenu, ako se vratimo u svet uzavrelih slika Fedora Berezina, na istoku Ukrajine, čini se da granica između stvarnosti i jezive fikcije postaje sve tanja. Pisac koji je postao vojskovođa kaže da se nada da njegove najsmelije fantazije ipak neće obistiniti. Prema rečima Keti Jang, svi bi trebalo tome da se nadamo: „On je napisao ceo serijal priča o tome kako SAD i Rusija ulaze u rat oko posedovanja Meseca. Nadajmo se da se to proročanstvo neće ispuniti.“

Sam Berezin očekuje da će interesovanje za njega obnoviti interesovanje izdavača za naučnu fantastiku. Pre nego što unovči svoju popularnost, Berezin mora da preživi surovu realnost u istočnoj Ukrajini kojoj je i sam doprineo.

Konflikt u Ukrajini