Goran Skrobonja - Poklade

”Poklade” Gorana Skrobonje stižu u septembru

Podelite sadržaj:

Goran Skrobonja - PokladeU izdanju beogradske izdavačke kuće “Paladin“, tokom septembra će biti objavljena zbirka priča “Poklade” jednog od najpoznatijih srpskih pisaca fantastike, Gorana Skrobonje.

Zbirka će biti objavljena u ediciji “Nova urbana proza”, i doneće sedam proznih ostvarenja: “Poklade”, “Marta”, “Prekrasna kada svane zora”, “Ašurova noć”, “Hrid”, “Do poslednjeg”, “Projekt: Sunce, ili Anka, ubica vampira”.

A pored ovih kratkih priča, kolekciju će činiti i dva prateća teksta: predgovor autora i pogovor koji potpisuje književni kritičar Vasa Pavković.

Kao najbolji način da se predstave zastupljene priče, iskoristićemo upravo deo uvodne reči Gorana Skrobonje, u kome se on ukratko osvrće na svaku od njih:

“Od 2010. godine, kada sam objavio prilično zapažen roman ‘Čovek koji je ubio Teslu’, moje spisateljsko interesovanje u velikoj meri je okrenuto liku Nikole Tesle i promišljanju o tome kako bi svet mogao da izgleda da je njegov životni put bio drugačiji. U tom alternativno-istorijskom ključu napisao sam i objavio 2013. roman ‘Sva Teslina deca’, ali taj takozvani ‘Teslaverzum’ koji sam u ove dve knjige opisao bio je – i nastavlja da bude – za mene nadahnuće i za kraću prozu. Stoga se u ovoj knjizi nalaze dve priče iz Teslaverzuma, direktno povezane sa pomenutim romanima – poimence su to ‘Ašurova noć’ (priča o vinu) i ‘Anka, ubica vampira’ (priča o – naravno – vampirima). Ali tu je takođe i ‘Hrid’, pripovetka u kojoj je veliki genije ponovo jedan od glavnih likova, s tim da nije posredi onaj alternativnoistorijski Tesla, već Tesla mnogo bliži našem stvarnom univerzumu i istoriji. Inspiraciju za priču (o televiziji) ‘Do poslednjeg’ našao sam u pošasti našeg vremena koja se zove ‘realiti’; ‘Marta’ je pripovetka o ljubavi u doba nečeg mnogo goreg od kolere (priča o smaku sveta); ‘Prekrasna kada svane zora’ (turistička priča) moj je mali omaž vremenu jugoslovenske nevinosti, festivalima lakih nota, Opatiji i omiljenom pevaču generacije mojih roditelja (Ivo Robić); i konačno, naslovna pripovetka, ‘Poklade’ (priča o urbanim legendama) povratak je u svet iz novele ‘Crveno nebo nad poljima ilovače’, koju su čitaoci mogli da nađu u mojoj prethodnoj zbirci sa naslovom ‘Tihi gradovi'”, u predgovoru navodi Skrobonja.

Goran Skrobonja (1962), po zanimanju je pravnik. Pisanjem se bavi od studentskih dana. Do sada je objavio romane “Vojnici Korota” (1992), “Nakot” (1994, 2011), “Čovek koji je ubio Teslu” (2010) i “Sva Teslina deca” (2013), kao i zbirke “Od šapata do vriska” (1996), “Šilom u čelo” (2000) i “Tihi gradovi” (2007). Preveo je veliki broj žanrovskih ostvarenja i priredio više tematskih antologija, objavljenih u edicijama izdavačke kuće “Paladin”.

Goran Skrobonja - Poklade