Zoran Živković

”Biblioteka” i ”Skrivena kamera” uskoro na turskom jeziku

Zoran ŽivkovićUgledni istanbulski izdavač “Minval” kupio je prava za dve knjige Zorana Živkovića – “Skrivenu kameru” i “Biblioteku”. Oba dela u turskim knjižarama bi trebalo da se pojave do kraja 2014. godine.

“Skrivena kamera” govori o pogrebniku pred penzijom, koji na ulaznim vratima zatiče koverat bez ikakvog ispisa, u kome se nalazi bioskopska ulaznica. Ova karta uputiće ga u pustolovinu koja će potrajati sve do poznih noćnih sati i koja će ga voditi na sve neobičnija mesta. Uveren da je žrtva skrivene kamere, protagonista pokušava da se snađe u zamkama koje ga vrebaju sa svih strana, ali samo se beznadežno zapliće u složenu, nerazmrsivu igru Tanatosa i Erosa.

“Biblioteka” objedinjuje šest priča (“Virtualna biblioteka”, “Kućna biblioteka”, “Noćna biblioteka”, “Paklena biblioteka”, “Najmanja biblioteka” i “Otmena biblioteka”) u kojima je glavni junak pisac, čije životno središte predstavljaju knjige i biblioteka, kao omiljeni prostor.

Ovaj kratki roman je najprevođenije srpsko književno delo u 21. veku. Izdanja “Biblioteke” do sada su se pojavila u SAD, Španiji, Portugaliji (dva puta), Turskoj (prvo izdanje objavio “Istikal” 2006. godine), Engleskoj, Danskoj, Poljskoj, Japanu (na engleskom), Italiji, Nemačkoj, Južnoj Koreji, Sloveniji i Hrvatskoj. 

Zoran Živković je za ovaj roman 2003. godine dobio prestižnu “Svetsku nagradu za fantastiku”, i to kao prvi laureat u istoriji nagrade, koji dolazi sa vanengleskog govornog područja.

“Knjige Zorana Živkovića najbolja su dela nacionalne fantastike koja sam ikada čitao. U njima skoro da nema ni reči o nedavnim balkanskim neprijatnostima, niti se otvoreno priča o lokalnom načinu života, doktrinama ili kulturi”, reči su slavnog američkog pisca naučne fantastike Brusa Sterlinga, koji Živkovićeva dela opisuje “kao veoma sugestivno dočarani fantazijski ničiji svet”.

Zoran Živković