Milisav Popović

Na “Refesticon”-u promovisane knjige Milisava Popovića

Podelite sadržaj:

Milisav PopovićPromocija knjiga Milisava Popovića održana je sinoć u bjelopoljskom Zavičajnom muzeju, u okviru drugog dana Festivala fantastične književnosti “Refesticon”. Popović, autor prve knjige epske fantastike o mitskim bićima Crne Gore kazao je da je “Refesticon” neophodan Crnoj Gori i samom regionu zato što epska fantastika dolazi sa ovih prostora i predstavlja odličnu priliku da se podstaknu oni koji žele da se bave nečim nalik ovome.

Praveći paralelu između “Zaboravljenje gore”, koja je prvi put promovisana baš u Bijelom Polju, i zbirke “Pred buđenje”, autor je istakao: “‘Zaboravljena gora’ je opus epsko fantazijskog koji se malo više bavi karakterologijom demona i mitskih bića kao i vila koje su postojale ili nisu postojale, dok je ‘Pred buđenje’ doživelo svoje ukoričenje iz kolumni koje su preuzimane od strane beogradske Politike”.

On je dodao da mitska bića iz Crne Gore predstavljaju objašnjenje nekih naših pojedinaca kroz demone. Horor i fantastiku je opisao kao lepe žanrove koji omogućavaju da stvari budu u jednoj skrivenoj, odnosno neskrivenoj formi.

Američki institut za komparativnu književnost uvrstio je Popovića u red najboljih novelista iz Crne Gore. Ovaj autor je dobitnik i brojnih drugih međunarodnih priznanja poput: evropske “Orfejeve Lire”, priznanja “National Geographic”-a iz Vašingtona, kao i nagrade “Armenian Alphabet”.