Refesticon - zatvaranje

Završnom promocijom zatvoren “Refesticon”

Refesticon - zatvaranjeNa zatvaranju Festivala fantastične književnosti “Refesticon” u subotu naveče je održano zajedničko predstavljanja regionalnih konvencija i festivala fantastične književnosti “Istrakon” (Pazin) i “Zecon” (Zenica), kao i udruženja za popularizaciju fantastike “Sci&Fi” (Beograd).

Promocija je održana u Zavičajnom muzeju Bijelog Polja, a publici se ispred “Istrakona” obratio Mirko Grdinić, jedan od glavnih organizatora istarske konvencije naučne fantastike koja se u Pazinu počev od 2000. održava svake godine.

Grdinić je podsetio da se od 2002. godine pri “Istrakonu” objavljuje godišnja zbirka priča naučnofantastičnih priča. “Mi smo prvo počeli sa zbirkama Istrakonskim kojih ima 12 do sada i svaka od njih je reprezentativna sa različitim tematskim sadržajema. Prisutni su ne samo elementi fantastike već i fantazije kao i neke antičke priče”, rekao je Grdinić.

On je podsetio da pored Istrakonske zbirke, ljubitelji fantastike iz Pazina objavljuju tokom godine još jednu zbirku pri tamošnjem Festivalu fantastične književnosti, a koja je tematskog karaktera.

Adnadin Jašarević je o zeničkom festivalu fantastične književnosti rekao: “Sledeći naše prijatelje iz Istre, mi u Zenici na sedam festivala objavili smo šest regionalnih zbirki priča: ‘Kulin ban po drugi put’, ‘Tragovima bosanskog kraljevstva’, ‘Fantom’, ‘Katarina, bosanska kraljica’, ‘Baton’ i ‘Suze za Velosa’. Kroz ‘Baton’ i ‘Suze za Velosa’ nastoji se ispripovedati mitologija koja nama zapravo nedostaje”, rekao je Jašarević, ovogodišnji predsednik žirija “Refesticon”-ovog konkursa za kratku priču.

Sekretar beogradskog udruženja “Sci&Fi”, Tihomi Jovanović, okupljenima je predstavio fanzine “Terra” i “SF Portal”. Govoreći o fanzinu “Terra”, istakao je da ovo glasilo izlazi dva puta godišnje i da se bavi naučnom fantastikom vraćajući se njenim korenima. Predstavljajući drugo glasilo udruženja “Sci&Fi”, Jovanović je rekao:

“‘SF Portal’ je posvećen ne samo naučnoj fantastici, već ima elemenata fantazije i horora. ‘SF Portal’ je nastao iz potrebe da budu obuhvaćeni radovi koji se po svojoj dužini i obimu nisu uklapali u ‘Terra’ časopis”.